O Mateju Naratu v petek tudi nadzorni svet NLB

Janko Gedrih naj bi pojasnil, kako je ravnal kot nadzornik Istrabenza pri imenovanju Mateja Narata v vodstvo koprske družbe.

Objavljeno
26. februar 2016 18.15
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – Kako sem kot član nadzornega sveta Istrabenza ravnal glede imenovanja Mateja Narata v upravo Istrabenza bom prihodnji petek pojasnil na seji nadzornega sveta NLB, nam je včeraj dejal prvi nadzornik NLB Janko Gedrih. Javno tega zazdaj ne želi pojasniti. V javnosti in tudi pri predsedniku vlade so se namreč pojavila vprašanja, ali je, če je Naratovo imenovanje podprl, še primeren nadzornik NLB.

»Slovenski državni holding (SDH) na podlagi zbranih informacij dogodkov zadnjih dni ocenjuje predsednika nadzornega sveta NLB, še vedno kot ustreznega in primernega za nadaljnje opravljanje funkcije, vendar pa SDH ob tem utemeljeno pričakuje, da se bo predsednik nadzornega sveta izjasnil glede primernosti samega glasovanja na nadzornem svetu Istrabenz in (ne) izločitve iz glasovanja,« odgovarjajo na SDH, ki so Gedriha 10. februarja predlagali in imenovali za nadzornika naše največje banke.

Skupna točka NLB in Sava

Gedrih je namreč tudi nadzornik Istrabenza, ki je nekdanjega šefa Save Mateja Narata ta teden imenoval za člana uprave koprske družbe. Narat, ki je v četrtek s te funkcije že tudi odstopil, je med letoma 2002 in 2009 sedel v upravi NLB, ki je Istrabenzu podeljevala kredite in po tej poti postala kasneje postala tudi njegova 13-odstotna lastnica. Poleg tega pa je NLB po dosegljivih informacijah Narata v več postopkih ovadila in ga tudi odškodninsko toži. Na sodišču zoper njega že teče postopek zaradi dodelitve spornega posojila nekdanji vodji kabineta premiera Boruta Pahorja Simoni Dimic.

V NLB pa je bil sočasno kot Narat zaposlen tudi Gedrih (glej Pod žarometom), ki ga z Naratom ne veže le naša največja banka, ampak tudi povezava z gorenjsko navezo. Gedrih je namreč član revizijske komisije Save, v nadzorni svet Abanke pa je bil imenovan kot predstavnik Gorenjske banke.

Zato so se pojavila vprašanja, ali Gedrih še izpolnjuje določila zakona o SDH, da mora nadzornika odlikovati osebna integriteta in poslovna etičnost. Da bi moral Gedrih temeljito razmisliti, ali je njegova vloga v nadzornem svetu NLB združljiva z vlogo, ki jo je odigral pri Naratovem imenovanju, pa je v četrtek izjavil tudi premier Miro Cerar.

Kaj bosta rekli ECB in BS?

Gedrih je skupaj z drugimi novopečenimi nadzorniki NLB še vedno čaka na oceno primernosti in ustreznosti (fit in proper), ki jo bo skupaj z Banko Slovenije opravila Evropska centralna banka. Na Banki Slovenije Gedrihovega ravnanja ne komentirajo. Pravnik dr. Borut Bartina pa pravi, da so pogoji za bančne nadzornike strogi in če je bilo kaj narobe, bo to gotovo vplivalo na oceno.

Generalna sekretarka Združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijović ugotavlja, da je nazorni svet kolektivni organ in da za zdaj ni jasno, kako je Gedrih glasoval oziroma ali se je iz glasovanja izločil. Tudi ona meni, da bo Banka Slovenije to ravnanje najbrž upoštevala pri ocenjevanju primernosti, kot edini upravljavec pa lahko ustreznost njegovega ravnanja presoja tudi SDH. »To je toliko bolj pomembno, ker je Janko Gedrih prvi nadzornik NLB in ker je pred nadzornim svetom NLB pomembna naloga imenovanja predsednika uprave banke,« pravi Prijovićeva.