Od polnoči krepko cenejši regulirani gorivi

Po novem bo liter 95-oktanskega bencina stal 1,216 evra, dizel pa 1,110 evra.

Objavljeno
19. junij 2017 16.07
Božena Križnik
Božena Križnik

Ljubljana – Cene reguliranih pogonskih goriv bodo od polnoči opazno nižje. Tokrat, zadnjič pred odločitvijo vlade o nadaljnji usodi državnega nadzora nad cenami nekaterih goriv, se motorni 95-oktanski bencin in dizel pocenita za enak absolutni znesek, namreč za 3,6 centa pri litru. Bencin bo tako po novem stal 1,216 evra, dizel pa 1,110 evra za liter. Vsi, ki bodo točili gorivo po novih cenah, bodo pri 50-litrskem rezervoarju enega ali drugega derivata prihranili po 1,8 evra.

Trgovci za zdaj »pasivni«

Naj spomnimo, da država vsakih 14 dni določa le še ceni omenjenih dveh goriv, in sicer na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa, medtem ko ceni obeh ob avtocestah od lani lahko oblikujejo trgovci sami. Še dlje lahko sami določajo cene višjeoktanskega bencina in kurilnega olja.

Delna liberalizacija čaka na naslednjo, dokončno potezo vlade. Gospodarsko ministrstvo bo v naslednjih 14 dneh predlagalo popolno sprostitev cen, ni pa še jasno, kako se bodo o tem izrekli drugi deležniki, zlasti ministrstvi za finance in infrastrukturo. Po delni sprostitvi cen na trgu ni prišlo do pomembnejših censkih premikov, trgovci so pri določanju cen dizla in 95-oktanskega bencina ob avtocestnem križu kljub prostim rokam »pasivni«. Za malenkost višje cene občasno postavijo izjemoma le na kaki črpalki blizu italijanske meje, saj je gorivo v Italiji občutno dražje.

Gremo na jug

Ker so kolone slovenskih turistov ta čas usmerjene predvsem na jug, poglejmo, kakšne so cene goriva v nekdanjih bratskih državah. Po podatkih AMZS je bilo na Hrvaškem za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti 1,26 evra, za liter dizla pa 1,16 evra (zadnja sprememba cen je bila 6. junija). V istem času (do danes) sta bili ceni obeh goriv v Sloveniji torej v povprečju za malenkost nižji kot v južni sosedi. Z racionalno izbiro črpalke pa smo lahko na drugi strani meje celo nekaj prihranili.

Za BiH so podatki starejši, od 23. maja. Od takrat 95-oktanski bencin tam stane 1,10, dizel pa 1,07 evra za liter. Črna gora (zadnja sprememba 6. junija): 95-oktanski bencin 1,23 evra, dizel pa 1,08 evra za liter. In Srbija (prav tako od 6. junija): 95-oktanski bencin 1,19, dizel, ki je v Srbiji dražji od bencina, pa 1,23 evra za liter.

Aplikacija AMZS

Kako se znajti med temi cenami? Kam na črpalko, ko smo doma ali na tujem? V pomoč so nam lahko spletne aplikacije ali portali, ki prikazujejo trenutne cene posameznih ponudnikov na lokacijah v naši bližini. V Sloveniji je veliko govora o tem, da bi morala država hkrati z morebitno dokončno liberalizacijo cen ponuditi tak model spremljanja cen, kot ga imajo drugod po Evropi, posebej zgleden je avstrijski. Izvedeli smo, da se na državni ravni za zdaj še nič takega ne pripravlja, da pa je AMZS nadgradila svojo spletno aplikacijo, ki jo je mogoče brezplačno naložiti na pametne telefone.

Aplikacija prikazuje stanje na slovenskih cestah, tudi glasovno na poti opozarja uporabnika o zastojih, policijskih kontrolah, izrednih dogodkih na cesti, članom omogoča hiter dostop do ugodnosti iz članstva, ponuja poenostavljen sistem klica v primeru prometne nesreče ali okvare vozila, cene goriv po Evropi, po novem pa omogoča tudi transparentno primerjavo cen goriva v Sloveniji. Prikaže tri črpalke v Sloveniji, kjer je iskano gorivo najcenejše, nato pa si v aplikaciji sledijo bencinski servisi in njihove cene goriv, ki so najbližje uporabnikovi lokaciji.

Kot so nam povedali na AMZS, so cene goriv sproti ažurirane, informacije zanesljive in v pomoč voznikom, ki preudarno izbirajo bencinski servis na poti. Uporabniki si aplikacijo lahko prenesejo s poslanim SMS sporočilom (s ključno besedo AMZS na 3131) ali jo poiščejo v spletni trgovini. Skupno na AMZS beležijo več kot 460.000 prenosov, dnevno pa aplikacija predvaja prek 35.000 opozoril.

Kot smo izvedeli neuradno, na AMZS pošiljajo podatke o spremembah cen vsi slovenski trgovci z gorivom. Kot trdi ponudnik, AMZS, je primerjava cen pregledna, mogoče je spremljati njihov trend. Dejstvo pa je, da je poročanje stvar dobre volje ponudnika, saj ga k temu nihče ne zavezuje in torej tudi nihče ne kontrolira. Zato vedno obstaja tveganje, da slika ni stoodstotno natančna.