Po gorivo tudi brez gotovine ali kartice

Petrol vstopa v lastništvo platforme mBills, odpirajo se nove možnosti za sodelovanje z bankami, drugimi trgovci.

Objavljeno
01. december 2017 18.54
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar

Ljubljana – Od danes je nakupe na bencinskih servisih Petrol mogoče plačevati tudi z mobilnim telefonom, s prenovljeno aplikacijo Petrol mBills (prej Hal mBills). Naftna družba hkrati vstopa tudi v lastništvo podjetja Mbills, ki je storitev za mobilno plačevanje prvič predstavilo pred dvema letoma.

Uporabniki te mobilne denarnice so do zdaj lahko plačevali na 600 prodajnih mestih po državi. Kot je povedal dosedanji lastnik podjetja Matjaž Čadež, ki s 24-odstotnim deležem ostaja družbenik in bo predsednik nadzornega odbora v Mbills, so za nadaljnji razvoj storitve potrebovali partnerja, ki bi lahko zagotovil tudi povečanje števila prodajnih mest in s tem uporabnikov.


Predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik ni želel povedati, koliko bodo plačali za nakup večinskega dela podjetja, za kar sicer še čakajo uradno potrditev Banke Slovenije. Kot je dejal, strateško sodelovanje z Mbills pomeni uresničitev Petrolove vizije, da vstopi še na področje inovativnih mobilnih plačilnih storitev – v ponudbi že imajo plačilni kartici za podjetja (Magna) in za fizične osebe, sčasoma pa jih bodo najverjetneje integrirali.

Direktor Mbillsa Primož Zupan je pojasnil, da njihovo mobilno denarnico lahko uporablja vsakdo, ne glede na to, pri kateri banki ima odprt račun, prav tako platforma omogoča, da se vanjo lahko vključijo tudi druga podjetja, trgovci, banke. »Pogovori s posameznimi bankami potekajo,« je potrdil Čadež, dogovor pa bi pomenil, da bi lahko komitenti v Petrol mBills shranili svojo bančno kartico in tako njeno funkcionalnost prenesli na svoj pametni mobilni telefon.

Spremembe v novi različici e-denarnice

Posamezniki, ki že uporabljajo aplikacijo, morajo naložiti novo verzijo, v katero se bodo samodejno prenesle vse vrednosti. Med novostmi, ki jih ponuja, pa je možnost polnjenja mobilne denarnice na vseh Petrolih po državi in izplačilo gotovine iz nje.

Z mobilnim telefonom je sicer mogoče plačevati račune s slikanjem QR-kode oziroma črtne kode na njih, v aplikacijo je mogoče prejemati položnice, ki jih plačati samo z nekaj kliki, ali pa podatke za nakazilo vpisujemo ročno. Denar lahko nakazujemo tudi posameznikom (ki uporabljajo aplikacijo), z vpisom telefonske številke.

Ker gre za plačilni promet, se mora vsak imetnik pred začetkom uporabe aplikacije registrirati z davčno številko in se identificirati, kar je po novem mogoče urediti na vsakem Petrolovem servisu, je povedal Čadež. V podjetju in lastniki pa načrtujejo širitev Petrol mBills tudi zunaj Slovenije – prek Petrola najprej na Hrvaško.