Počivalšek: Slovenija na pravi poti za večjo konkurenčnost

Čakajo še davčna in prostorska reforma ter reforma trga dela.

Objavljeno
02. junij 2016 17.34
iza*Počivalšek
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Državo po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška po napredovanju na letošnji lestvici konkurenčnosti inštituta IMD čakajo še davčna in prostorska reforma ter reforma trga dela. »Slovenija je ena od držav, ki je dosegla pomemben napredek na tem področju, kar je dokaz, da smo na pravi poti,« je dejal.

Vlada se je namreč danes seznanila z vmesnim poročilom o izvajanju akcijskega načrta prioritetnih aktivnosti ministrstev in vladnih služb v letošnjem letu. To kaže, da ministrstva in službe na bistvenih prioritetnih področjih uresničujejo zadane naloge.

Kot je na današnji novinarski konferenci povzel minister, smo izboljšali produktivnost, povečali izvoz, kljub težavam tudi tuje neposredne naložbe, izboljšalo se je prestrukturiranje slabih posojil podjetij, brezposelnost je nižja.

»Izvedli smo dobro polovico ukrepov za zmanjšanje administrativnih ovir,« je dejal in dodal, da se aktivnosti, ki imajo neposreden vpliv na konkurenčnost, peljejo naprej.

Ministrstvo za finance oblikuje predlog za pravičnejšo porazdelitev davčnega bremena med delom, potrošnjo in kapitalom oziroma premoženjem, junija bo objavljen razpis Vem 2016 in 2017 za spodbujanje podjetništva, medtem pa po načrtih tečejo aktivnosti za urejanje zdravstvenega področja, ukrepov delovne, socialne in družinske politike, železniške infrastrukture ipd.

Počivalšek je na novinarski konferenci zavrnil bojazni, da se bo ob odplačnem prenosu, ki ga je vlada odredila za prenos terjatev do Save iz DUTB na SDH in Kad, prenesla le lupina holdinga Sava, in ne tudi Sava Turizem. Več o tej temi ni povedal, ponovil je pomembnost turistične dejavnosti za državo.

Paloma: SDH bo našel ustrezno rešitev

Dotaknil se je tudi najnovejšega razpleta v Palomi, kjer je poljski finančni sklad Abris Capital odstopil od prevzema sladkogorske tovarne papirja. »Verjamem, da bo SDH našel ustrezno rešitev za nadaljevanje procesa privatizacije v Palomi,« je poudaril.

»V primeru Palome obžalujem odločitev investitorja. Verjamem, da je naš pravni sistem dovolj trden, da bi tudi temu investitorju omogočil priti do konca v zelo kratkem času,« je komentiral razplet.

A Paloma je po njegovih zagotovilih dobro slovensko podjetje in razmere so boljše kot pred nekaj leti: »Paloma lahko v tem trenutku raste in se razvija sama. Želeli bi si le, da bi se to zgodilo hitreje, kar je možno le z dodatnim partnerjem.«