Poslovanje z Iranom bi kmalu lahko bilo lažje

Gorenjska banka je v zaključni fazi odprtja povezave z iranskima bankama.

Objavljeno
25. oktober 2016 19.00
san_gorenjska banka
Nejc Gole
Nejc Gole

Ljubljana – Med Slovenijo in Iranom bi lahko bil kmalu vzpostavljen plačilni promet, s čimer bi bila odpravljena največja ovira pri poslovanju slovenskih podjetij s to državo. Gorenjska banka je namreč v zaključni fazi odprtja povezave z dvema iranskima bankama.

Po odpravi sankcij v začetku leta se Iran odpira zahodnim podjetjem. Priložnosti v državi, ki mora obnoviti infrastrukturo in industrijo, iščejo tudi slovenska podjetja; ne nenazadnje so štiri slovenska podjetja Riko, Duol, Iskratel in Comita v Teheranu odprla skupno pisarno.

A največja ovira pri poslovanju je, da med Slovenijo in Iranom ni vzpostavljen plačilni promet. Dokler ta ni vzpostavljen, podjetja z Iranom poslujejo prek tretjih držav. To pomeni neprimerno višje stroške in manjšo konkurenčnost, je poleti za Delo dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti.

Ovira bi lahko bila kmalu presežena. V Gorenjski banki so pojasnili, da so se zaradi podpore strankam pri obnavljanju poslovnih odnosov z iranskim gospodarstvom odločili aktivno pristopiti k odpiranju direktnih odnosov z iranskimi bankami:

»Trenutno izvajamo plačilni promet z Iranom prek evropskih bank, smo pa v zaključni fazi odpiranja povezave za plačilni promet in dokumentarno poslovanje direktno z dvema iranskima bankama.« V Gorenjski banki po lastnih navedbah s tem sledijo potrebam strank, skupaj z njimi pa vidijo na iranskem trgu velik potencial.

Slovenska podjetja so v prvih sedmih mesecih tega leta v Iran izvozila za 22,5 milijona evrov blaga, s čimer so presegla izvoz v vsem letu 2014 in dosegla 83 odstotkov celotnega lanskega izvoza.

V Iran potuje politično-gospodarska delegacija

Gospodarsko sodelovanje med državama gre prihodnji mesec v Iran spodbujati tudi predsednik države Borut Pahor. Ta bo Iran obiskal na povabilo njihovega predsednika Hasana Rohanija, z njim pa bodo predvidoma potovali še ministra za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in za zunanje zadeve Karl Erjavec ter gospodarska delegacija. Do obiska bodo predvidoma končani tudi postopki za odprtje prostorov veleposlaništva v Teheranu, so pojasnili na zunanjem ministrstvu.

Z odprtjem veleposlaništva lahko pričakujemo dodatno krepitev stikov na politični ravni, nove možnosti sodelovanja na področjih kulture, izobraževanja, turizma, okolja in znanosti, ocenjuje Pahor: »Novo sodelovanje bo odprlo možnosti za boljše medsebojno poznavanje in povezovanje, predvsem pa ustrezno podporo slovenskemu gospodarstvu pri vstopu na 80-milijonski trg.«

Tudi na zunanjem ministrstvu pravijo, da je namen obiska okrepiti sodelovanje na različnih področjih, predvsem pa zagotoviti podporo slovenskemu gospodarstvu pri vstopu na enega obetavnejših trgov na Bližnjem vzhodu.

Ker je gospodarsko sodelovanje daleč pod zmožnostmi, si mora Slovenija še naprej prizadevati za večjo prepoznavnost in promocijo ter boljše medsebojno poznavanje in povezovanje, k čemur pripomore tudi redni politični dialog, dodajajo na ministrstvu.