Pripojitev Probanke in Factor banke k DUTB bi se lahko zavlekla

Poslanci so vladi naložili še revizijo pripojitve in poročilo poslovodstva o pripojitvi.
Objavljeno
04. februar 2016 18.26
Nejc Gole, Maja Grgič
Nejc Gole, Maja Grgič
Ljubljana – Pripojitev Probanke in Factor banke k DUTB se lahko zavleče, saj je parlamentarna komisija za nadzor javnih financ vladi naložila še revizijo pripojitve in poročilo poslovodstva o pripojitvi. To bi postopek pripojitve lahko podaljšalo in podražilo.

Kot smo poročali v intervjuju z Igom Grudnom, predsednikom uprave Probanke, včeraj pa je to v državnem zboru potrdil tudi državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja, naj bi Probanka in Factor banka, ki sta v nadzorovani likvidaciji, sredi februarja ugasnili. Banka Slovenije naj bi prihodnji teden bankama odvzela licenco za opravljanje bančne dejavnosti, s čimer mandat preneha izrednima upravama, nato pa bi vlada kot skupščina obeh bank in DUTB izvedla vse potrebne sklepe za vpis pripojitve v sodni register. Ta naj bi se zgodila v ponedeljek 15. februarja.

Poslanci vladi pokvarili načrte

Tako je predvidevala časovnica, usklajena med Banko Slovenije, finančnim ministrstvom in obema bankama. A poslanci so včeraj od vlade zahtevali, da pred pripojitvijo Probanke in Factor banke k DUTB opravi revizijo pripojitve, pripravi poročilo poslovodstva o pripojitvi ter izdela vse bilance. To pomeni, da ta pripojitev ne bi potekala po poenostavljenem postopku, kot je to sprva predvidela vlada.

Metod Dragonja je poslancem pojasnil, da so se za poenostavljen postopek pripojitve odločili, ker imajo vsi trije subjekti istega lastnika − državo − in torej ni nevarnosti oškodovanja malih delničarjev. Zagotovil je, da bo pripojitev transparentna. Pojasnil je, da bo pripojitev izpeljana po knjigovodski vrednosti in da bodo bilance bank revidirane.

Da je poenostavljen postopek pripojitve smiseln, kadar gre za istega lastnika, pravi tudi strokovnjak za korporativno pravo dr. Borut Bratina. Kot pojasnjuje, je to namenjeno prav temu, saj v takšnem primeru ni tretjih oseb, ki jih lahko s pripojitvijo ogrožali.

Revizor, ki ni hotel biti imenovan, meni da revizija pripojitve v tem primeru ne bo prinesla nobene dodane vrednosti. Opozarja pa, da gre za revizijsko sezono, ko so revizorji zelo zasedeni in dragi.