Proizvodnja v osmih mesecih močno okrepljena

V primerjavi z istim obdobjem lani se je vrednost industrijske proizvodnje okrepila za 7,2 odstotka.
Objavljeno
10. oktober 2017 12.58
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana – Vrednost industrijske proizvodnje se je v prvih osmih mesecih leta v primerjavi z istim obdobjem lani okrepila za 7,2 odstotka. Avgusta je industrijska proizvodnja na mesečni ravni narasla za 1,4 odstotka, na letni ravni pa se je okrepila za 8,3 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Vrednost industrijske proizvodnje se je avgusta na mesečni ravni okrepila v predelovalnih dejavnostih in v dejavnosti preskrba z električno energijo, plinom in paro, in sicer v vsaki skupini za 1,6 odstotka. V rudarstvu pa je po drugi strani upadla za 10,5 odstotka.

V primerjavi s povprečjem leta 2010 je bila vrednost industrijske proizvodnje v celotni industriji avgusta višja za 24,4 odstotka. V daljšem obdobju najizraziteje narašča proizvodnja visoko tehnološko zahtevnih proizvodov. Avgusta je bila glede na povprečje leta 2010 višja za 63,8 odstotka.

Prihodek od prodaje, ki so ga industrijska podjetja ustvarila avgusta, je bil za 0,6 odstotka nižji od julijskega. Nižji je bil predvsem zaradi nižjega prihodka od prodaje v predelovalnih dejavnostih, kjer je upadel za 0,6 odstotka, medtem ko je v rudarstvu prihodek od prodaje narasel za 2,8 odstotka.

Vrednost zalog dokončane in nedokončane proizvodnje se je v avgustu zvišala na obeh ravneh, in sicer na mesečni ravni za 1,3 odstotka, na letni ravni pa za 4,8 odstotka.

V prvih osmih mesecih leta so sicer industrijska podjetja prihodke na letni ravni povečala za osem odstotkov, vrednost zalog pa se je povečala za 5,6 odstotka.

Glede na povprečje vrednosti zalog iz leta 2010 se je vrednost zalog avgusta najbolj zvišala pri netrajnih proizvodih za široko porabo.