Proračun: zaradi visoke rasti priprava lažja, več za naložbe

Prioritete ostajajo varnost, infrastruktura, zdravje, izobraževanje, znanost. Glasovanje v DZ v četrtek.
Objavljeno
14. november 2017 20.17
Miha Jenko
Miha Jenko
Ljubljana – Letošnja visoka gospodarska rast – potrjujejo jo tudi včerajšnji podatki Eurostata – je vladi olajšala pripravo spremenjenega državnega proračuna 2018 in proračuna 2019. Poslanci so ju vzeli pod drobnogled in kljub kritičnim pripombam opozicije ju bodo v četrtek pričakovano sprejeli.

Vlada za oba proračuna načrtuje presežek v višini dobrih 50 milijonov evrov, hkrati pa napoveduje strukturno izravnane proračunske finance do leta 2020. Vladne proračunske prioritete ostajajo varnost, infrastruktura, zdravje, izobraževanje in znanost.

In kako namerava vlada razrezati skupne proračunske izdatke za leto 2018 v višini devet milijard 625 milijonov evrov? Za plače in prispevke bi namenili dobrih 1,2 milijarde evrov ali 50 milijonov več kot letos, izdatki za blago in storitve znašajo približno enako, dobrih 770 milijonov evrov. Za obresti na javni dolg naj bi plačali dobrih 855 milijonov evrov, kar je 120 milijonov manj kot letos, a še vedno presega dva odstotka BDP.

Kritična opozicija

Druge ključne kategorije državnega proračuna za leto 2018 so še socialni transferji posameznikom in gospodinjstvom (okoli 1,2 milijarde evrov, približno enako kot letos), transferji v sklade socialnega zavarovanja (dobre 1,3 milijarde, 50 milijonov manj) in transferji v javne zavode (dobre 1,9 milijarde evrov, to je 115 milijonov več). Z razvojnega vidika so pomembni izdatki za investicije, ki se bodo zvišali za sto milijonov, na okoli 945 milijonov evrov. Za pokojnine bo skupaj z uskladitvami namenjenih 4,5 milijarde evrov, od tega iz proračuna 1,2 milijarde evrov.

V parlamentu so podporo proračunu napovedale koalicijske SMC, SD in Desus ter poslanca narodnosti, opozicija je kritična. V NSi vladi očitajo pomanjkanje reform in nespodbudno davčno okolje, v SDS so prepričani, da bodo odločitve glede NLB imele posledice za proračun, ki da tudi ni ciljno in razvojno usmerjen, v Levici pa se pridružujejo kritikam, da državljani premalo občutijo posledice sedanje visoke gospodarske rasti.