Prvi trije milijoni za lesarska podjetja

Posamezno podjetje bo lahko prejelo najmanj 50.000 evrov in največ 500.000 evrov subvencije.

Objavljeno
07. november 2016 16.57
ace-Feniks
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Mikro, mala in srednje velika podjetja v lesarstvu bodo letos in prihodnje leto deležna prvih treh milijonov evrov evropskih sredstev iz tekoče finančne perspektive. Gre za 14 podjetij, ki jih je Slovenski regionalno razvojni sklad izbral na poleti objavljenem razpisu, namenjenem spodbujanju proizvodov in storitev z višjo dodano vrednostjo.

Slovenski regionalno razvojni sklad je razpis v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom objavil julija. Skupno je v letih 2016 in 2017 na voljo 5,88 milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev, od tega nekaj več za podjetja iz vzhodne kohezijske regije.

Namen razpisa je spodbujanje proizvodov in storitev z višjo dodano vrednostjo in manjšo porabo energije. »Seveda ciljamo tudi na nova delovna mesta, a se zavedamo, da je tudi ohranjanje obstoječih visoko zastavljen cilj,« je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor sklada Velislav Žvipelj.

Od skupne vsote je za letos na voljo 3,5 milijona evrov, za leto 2017, ko bo za prijavo na voljo nekaj več časa, pa 2,38 milijona evrov, je povedal Žvipelj, ki obžaluje, da je bil razpis objavljen šele poleti, a drugače zaradi začetka nove finančne perspektive pač ni šlo.

Do izteka roka, 29. avgusta, je na sklad prispelo 58 vlog, od tega so jih 38 poslala podjetja z vzhoda države, 18 pa z zahoda.

Sklad je odobril 14 projektov: osem prijaviteljev iz vzhodne kohezijske regije bo v dveh letih skupaj prejelo 2,1 milijona evrov, šest prijaviteljev iz zahodne kohezijske regije pa 935.000 evrov. »Če bi bilo denarja več, bi bilo podjetij še več,« je dejal Žvipelj. Eden od uspešnih je sicer odstopil, ker ni dobil bančnega kredita.

Izbrali novosti

Sklad je izbral projekte, ki pomenijo novost na ravni podjetja. Med njimi so nova blagovna znamka pohištva Mizarstva Medved, počivalnik podjetja Evostil, ognjevarno pohištvo samostojnega podjetnika Janeza Forštnariča, klubske mizice podjetja Kljun international, Lesterine ekološke mobilne hišice, Alplesovo inteligentno pohištvo in drugi.

Od razpisanih 5,88 milijona evrov bo torej sklad v mikro, mala in srednje velika podjetja v lesarstvu skupaj investiral nekaj manj kot 3,1 milijona evrov. »Preostanek denarja ni izgubljen, nov razpis bo objavljen v letu 2017 ali 2018,« je napovedal Žvipelj.

Posamezno podjetje bo lahko prejelo najmanj 50.000 evrov in največ 500.000 evrov subvencije. Tisti, ki so uspešno kandidirali za letošnja sredstva, bodo denar prejeli do konca leta, denar za leto 2017 pa bo lahko izplačan v več obrokih.

Uspešni prijavitelji iz vzhodnega dela Slovenije so napovedali, da bodo odprli 39 novih delovnih mest in za skupaj 57.500 evrov povečali dodano vrednost, medtem ko prejemniki subvencije iz zahodnega dela države ne napovedujejo novega zaposlovanja, pač pa za 37.000 evrov več dodane vrednosti.

Sklad bo zdaj spremljal, ali izpolnjujejo pogoje. Eden od teh je, da bodo izdelki prišli na trg v dveh letih po zaključku projekta.

Tisti, ki jih je sklad zavrnil, bodo lahko sodelovali na katerem od naslednjih razpisov. Ti trije milijoni evrov so namreč šele prvi od skupaj 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev, kolikor jih je v tekoči finančni perspektivi na voljo za slovensko lesarstvo. »Ves preostanek bo razdeljen v prihodnjih letih,« je obljubil Žvipelj.