Cena roaminga se približuje cenam klicev doma

Čez dobro leto bomo roaming lahko izbrisali iz podzavesti, od jutri pa bodo veljala vmesna pravila o določanju cen.

Objavljeno
28. april 2016 19.11
jer/Turisti v Ljubljani
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Ljubljana – Gostovanje v tujih mobilnih omrežjih (roaming) je bilo zadnja leta vroča tema, zlasti zaradi agresivnih prizadevanj evropske komisije, da bi odpravila te stroške. Čez dobro leto se bo to resnično zgodilo, od jutri pa bodo veljala nova, vmesna pravila o določanju cen.

Odkar je komisija v navezi z evropskim parlamentom začela regulirati stroške roaminga, so bile določene najvišje cene, ki so jih operaterji lahko zaračunavali. Od jutri do 15. junija prihodnje leto, ko bo dodatnega zaračunavanja gostovanja konec, pa bo nekoliko drugače.

V tem času bodo uporabniki lahko znotraj celotne Evropske unije (ter v Liechtensteinu, na Islandiji in Norveškem) izkoriščali količine iz svojih domačih naročniških paketov oziroma uporabljali storitve po domačih cenah. Toda operaterji bodo k temu lahko zaračunavali pribitke, kar bo večina ponudnikov tudi resnično počela. Od slovenskih ponudnikov le Izimobil pri tarifi izi brez meja ne bo zaračunaval pribitkov za klice in sporočila.

Operaterji z več svobode

Dohodni klic bo vedno brezplačen, sicer pa bo uporabnik za minuto odhodnega klica in za megabajt prenesenih podatkov plačal 6,1 centa, za poslani SMS pa 2,44 centa pribitka. Operaterji imajo po novem več svobode, kot so je imeli pri reguliranih cenah. Pribitke smejo zaračunati, če je domača cena nižja od sedanje regulirane cene.

Če je višja, velja ta, a potem ni pribitka. To pomeni, da bi se v nekaterih primerih za nekatere uporabnike, glede na njihov naročniški paket oziroma predplačniške cene, lahko storitve celo podražile. Denimo za sporočila, pri katerih lahko cena poskoči s sedem na 22 centov, toda za večino uporabnikov naj bi bilo gostovanje vendarle cenejše kot doslej.

Izračunaj si sam

V tem prehodnem obdobju še vedno ostajajo tudi različne opcije za tujino, ki jih ponujajo operaterji in se tako poskušajo razlikovati od konkurence. Kdor ima ali bo imel še naprej zakupljen prenos podatkov v tujini, bo najprej izkoriščal te količine, brez pribitkov, šele nato, če bo kvoto porabil, bo prešel na izkoriščanje domačih količin s pribitki.

Enako velja za klice. Vsak uporabnik si bo moral sam izračunati, ali se mu izplača zakupiti količine za roaming ali večinoma ugodneje uporablja storitve, če plačuje pribitke. Za občasno uporabo se dodatni zakupi večinoma ne izplačajo. Kvečjemu za poletni dopust, ko bodo operaterji skoraj zagotovo (še zadnjič) pripravili posebne ponudbe za prenos podatkov na Hrvaškem.

Simobilovi uporabniki se morajo tudi odločiti, ali bodo ohranili možnost limita porabe v tujini, a s starimi cenami. Ne glede na vse se je treba zavedati, da enourni klic iz tujine zaradi pribitkov še vedno stane 3,66 evra, 100 MB prenesenih podatkov pa 6,1 evra.

Se bodo podražile storitve doma

Šele junija prihodnje leto bomo roaming, vsaj v EU, lahko izbrisali iz podzavesti. Vendar bo tudi takrat veljalo načelo pravične uporabe, pri čemer evropska komisija še ni določila konkretnih količin. Povsem mogoče je tudi, da se bodo zaradi ukinitve roaminga podražile storitve doma.