Rusiji godi dražja nafta

Trgi v razvoju: BDP raste počasi, je pa inflacija najnižja po letu 1991.
Objavljeno
01. december 2017 17.54
Lojze Kozole, Ilirika BPH
Lojze Kozole, Ilirika BPH
Na zasedanju Opeca na Dunaju sta se Opec in Rusija dogovorila, da bosta podaljšala omejitev proizvodnje nafte za devet mesecev, in sicer do konca leta 2018 z možnostjo spremembe dogovora na zasedanju junija 2018. Dogovor v času pred ruskimi predsedniškimi volitvami, ki bodo marca 2018, draži ceno nafte. Tako je sod nafte od junija letos do zdaj pridobil dobrih 27 odstotkov, merjeno v rubljih in dobrih 23 odstotkov v dolarjih. Tudi obdobji pred dvema preteklima terminoma predsedniških volitev v Rusiji sta bili v trendu rasti cen nafte.

Rusija je sicer v drugem letošnjem četrtletju v medletni primerjavi zabeležila 2,5-odstotno rast bruto domačega proizvoda, kar je največja rast v petih letih, odkar se država pobira od padca cen nafte in sankcij z zahoda. Vendar pa na podlagi predhodne ocene ruske Zvezne statistične službe (Rosstat) rasti za tretje četrtletje je rusko okrevanje nekoliko izgubilo paro, saj rast znaša 1,8 odstotka. Podrobnejši podatki za oktobrsko rast bodo znani 12. decembra.

Skozi monetarno politiko ruske centralne banke se je oktobra zabeležena inflacija potrošniških dobrin s septembrskih treh odstotkov v medletni primerjavi spustila na 2,7 odstotka, kar je sicer najnižja zabeležena stopnja inflacije v Rusiji od začetka merjenja leta 1991. Najmanj so rasle cene hrane, pohištva in gospodinjske opreme, najbolj pa cene alkoholnih pijač in tobaka. Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,2 odstotka po 0,1-odstotnem padcu septembra. V stanju tekočega računa pa je Rusija v drugem četrtletju 2017 zabeležila svoj prvi četrtletni primanjkljaj tekočega računa v 19 letih (–300 milijonov dolarjev). Povečala sta se primanjkljaj storitev in odlivi zasebnega kapitala. Moskva kljub temu napoveduje bilančni presežek za leti 2017 in 2018. Mednarodni denarni sklad tako Rusiji napoveduje 1,8- in 1,6-odstotno rast bruto domačega proizvoda za leti 2017 in 2018.