Slovenija med državami EU z največjo rastjo trgovine

Obseg prodaje na drobno se je novembra lani na mesečni ravni okrepil za 1,4 odstotka, na letni pa za 11,3 odstotka.

Objavljeno
06. januar 2017 12.40
mpi-Podražitev
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Luxembourg − Obseg trgovine na drobno se je novembra v območju evra glede na oktober znižal za 0,4 odstotka, v celotni EU pa za 0,1 odstotka. Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat se je prodaja glede na lanski november v državah z evrom okrepila za 2,3 odstotka, v EU pa za 3,4 odstotka. Slovenija je tako na mesečni kot letni ravni opazila rast.

V Sloveniji se je obseg prodaje na drobno novembra na mesečni ravni okrepil za 1,4 odstotka, na letni pa za 11,3 odstotka.

V državah z evrom je sicer 0,4-odstotno zmanjšanje obsega trgovine na drobno na mesečni ravni posledica 0,9-odstotnega padca v prodaji neprehrambnih izdelkov in 0,4-odstotnega padca prodaje hrane, pijače in tobaka. Prodaja pogonskih goriv se je medtem zvišala za en odstotek.

V celotni EU pa je padec obsega trgovine na drobno posledica 0,3-odstotnega padca tako pri prodaji neprehrambnih izdelkov kot pri prodaji hrane, pijače in tobaka. Prodaja pogonskih goriv se je zvišala za 0,5 odstotka.

Med državami članicami je Eurostat največje padce v obsegu trgovine na drobno na mesečni ravni opazil v Nemčiji (−1,8 odstotka), Avstriji in na Portugalskem (po −1,3 odstotka) in na Danskem (-0,3 odstotka). Največje rasti so po drugi strani imeli v Luksemburgu (+6,2 odstotka), Estoniji (+1,7 odstotka) ter v Sloveniji, Romuniji in na Slovaškem (po +1,4 odstotka).

V državah z evrom je 2,3-odstotno povečanje obsega trgovine na drobno na letni ravni posledica 2,9-odstotne rasti v prodaji neprehrambnih izdelkov in 1,8-odstotne rasti prodaje hrane, pijače in tobaka. Prodaja pogonskih goriv se je zvišala za 1,9 odstotka.

V celotni EU pa je rast obsega trgovine na drobno prav tako posledica 4,7-odstotne rasti pri prodaji neprehrambenih izdelkov ter 2,1-odstotne rasti v prodaji hrane, pijače in tobaka. Prodaja pogonskih goriv se je zvišala za 2,3 odstotka.

Na letni ravni so najvišjo rast obsega trgovine na drobno beležili v Luksemburgu (+12,4 odstotkov), Sloveniji (+11,3 odstotka) in Romuniji (+9,5 odstotka), krčenje pa so zaznali v Belgiji (−0,2 odstotka).