Slovenija z največjo rastjo industrijske proizvodnje v EU

Naša država je imela na letni ravni 7,4-odstotno rast industrijske proizvodnje, na mesečni ravni pa 1,2-odstotno.

Objavljeno
14. september 2016 13.31
lvi*Revoz-Twingo
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Luxembourg − Obseg industrijske proizvodnje v območju z evrom je julija na mesečni ravni upadel za 1,1 odstotka, medtem ko je v EU upadel za en odstotek, kažejo danes objavljeni podatki Eurostata. Slovenija je imela na letni ravni 7,4-odstotno rast industrijske proizvodnje, kar je največ med članicami Unije. Na mesečni ravni se je okrepila za 1,2 odstotka.

Po sezonsko prilagojenih podatkih je obseg industrijske proizvodnje julija na letni ravni upadel za 0,5 odstotka, v EU pa za 0,1 odstotka.

K padcu na mesečni ravni v območju z evrom je največ pripomogel padec obsega proizvedenih kapitalskih dobrin (−1,7 odstotka) in energije (−1,4 odstotka). V EU je proizvodnja kapitalskih dobrin upadla za 2,1 odstotka, proizvodnja trajnih dobrin pa za 0,6 odstotka.

Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, so največje padce na mesečni ravni imele Slovaška (−15,9 odstotka), Češka (−9,7 odstotka) in Nizozemska (−5,8 odstotka), največjo rast pa Estonija (+4,5 odstotka), Irska (+3,7 odstotka) in Danska (+2,3 odstotka).

Na letni ravni je k padcu tako v območju z evrom največ prispeval padec energije (−5,9 odstotka). Tako je bilo tudi v EU, kjer je proizvodnja energije na letni ravni upadla za štiri odstotke.

Med državami, za katere je statistični urad imel podatke, so največje padce imele Slovaška (−14,3 odstotka), Češka (−1,76 odstotka) in Malta (−3,9 odstotka), največjo rast pa Danska in Slovenija (v obeh +7,4 odstotka), Finska (+6,8 odstotka) in Irska (+5 odstotkov).