Bonitetna hiša S&P izboljšala izglede Slovenije

Zaradi višje gospodarske rasti je bonitetna hiša zvišala izglede za našo državo, bonitetno oceno pa ohranila.

Objavljeno
19. junij 2015 20.08
mpi/Ljubljanska
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo
Ljubljana - Bonitetna agencija Standard&Poor's (S&P) je obdržala kreditno oceno Slovenije A-, izglede za naprej pa je iz »stabilnih« dvignila na »pozitivne«, predvsem zaradi dokaj izboljšane gospodarske rasti. Pozitivni izgledi povečujejo možnost za izboljšanje ocene Slovenije v prihodnjih dveh letih, in sicer ob kombinaciji gospodarskega okrevanja, strukturnih reform in izboljšanih kazalnikov primanjkljaja in javnega dolga, so ob objavi ocene za Slovenijo zapisali na spletnih straneh Standard&Poor's.

V agenciji so izboljšali tudi napovedi srednjeročne gospodarske rasti v Sloveniji v obdobju 2015–2018, in sicer z 1,5 odstotka na prek dveh odstotkov, napoved letošnje gospodarske rasti pa so popravili navzgor za celo odstotno točko, z 1,4 na 2,4 odstotka.

Ob tem opozarjajo, da je posojilna rast, ki je pogoj za povečanje naložb, pri nas še vedno precej omejena, zato ne pričakujejo večje rasti kreditiranja vse dokler se podjetja ne bodo še bolj razdolžila. Slovenska podjetja se še vedno zadolžujejo dražje kot konkurenca. Med tveganji za Slovenijo S&P opozarja na možna nesoglasja med koalicijskimi partnerji glede institucionalnih reform in prodaje velikih državnih podjetij – ta po mnenju S&P predstavljajo tudi »veliko materialno tveganje za javne finance«.

Med priložnosti pa uvrščajo reforme, zlasti na področju pravosodja in odprave administrativnih ovir, ki bi lahko spodbudile neposredne tuje naložbe pri nas. S&P je sicer izglede za Slovenijo izboljšala že lani decembra, ko jih je povišala iz negativnih na stabilne.