Slovenski izvoz septembra največji letos

Septembrski izvoz je bil 2,153 milijarde evrov, devetmesečni pa 17,05 milijarde evrov.

Objavljeno
07. november 2014 12.56
pr adria mobil
Cveto Pavlin, gospodarstvo
Cveto Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana - Slovenski izvoz je septembra dosegel 2,153 milijarde evrov, kar je pomenilo 14,2-odstotno povečanje v primerjavi s septembrom lani, uvoza pa je bilo dve milijarde evrov oziroma 7,4 odstotka več. Septembra sta bili doseženi najvišji letošnji vrednosti izvoza in uvoza. V devetih mesecih se je izvoz v letni primerjavi povečal za 6,1 odstotka, uvoza pa za 2,1 odstotka. Pokritost uvoza z izvozom je bila 107,7-odstotna; tudi ta je bila v septembru najvišja med letošnjimi meseci, je danes objavil Statistični urad RS (Surs).

Tri četrtine blagovne menjave z EU

Slovenija je z državami članicami EU septembra ustvarila več kot tri četrtine celotne blagovne menjave, in sicer 77,1 odstotka vrednosti vsega izvoza blaga in 76,4 odstotka vrednosti vsega uvoza blaga. Vrednost blaga, ki ga je izvozila v države, ki so članice EU, je bila na letni ravni višja za 16,1 odstotka, vrednost blaga, ki ga je iz teh držav uvozila, pa se je okrepila za 4,8 odstotka. Blago, izvoženo v države članice EU, je bilo vredno 1,66 milijarde evrov, blago, uvoženo iz držav članic EU, pa 1,53 milijarde evrov.

V države, ki niso članice EU, je Slovenija v devetem mesecu izvozila za 493,9 milijona evrov blaga, od tam pa uvozila za 471,3 milijona evrov blaga. Vrednost izvoženega blaga v te države se je v letni primerjavi zvišala za 8,1 odstotka, vrednost uvoženega blaga pa za 16,7 odstotka.

Slovenski izvoz je bil letos v letni primerjavi krepkejši v vseh mesecih (od 1,8 odstotka v avgustu do 14,2 odstotka v septembru), uvoz pa je bil v posameznih mesecih do septembra glede na primerljive mesece lani slabši samo v januarju (za 4,2 odstotka) in maju (za 1,3 odstotka). V vseh drugih mesecih je bil krepkejši ali enak.

Presežek v devetih mesecih 284 milijonov evrov

V devetih mesecih letos je država izvozila za 17,05 milijarde evrov blaga in uvozila za 16,77 milijarde evrov blaga. Vrednost izvoza je v tem obdobju vrednost uvoza presegla za 1,7 odstotka. Presežek v blagovni menjavi s tujino je v devetih mesecih leta znašal 284 milijonov evrov. V blagovni menjavi s tujino je bil sicer dosežen v vseh mesecih, razen v februarju, maju in avgustu.

V devetih mesecih je Slovenija najintenzivneje trgovala z Nemčijo, Italijo, Avstrijo, Hrvaško in Francijo. Največ proizvodov je izvozila iz skupine osebni avtomobili, uvozila pa iz skupine olja, dobljena iz nafte in bituminoznih mineralov.