Sodišče odločilo o tožbi proti Kovačiču

NKBM je zaradi domnevne opustitve dolžnega ravnanja pri odobritvi petih kreditov nekdanja člana uprave banke tožila za 23,1 milijona evrov.

Objavljeno
05. maj 2015 16.44
N. G., gospodarstvo
N. G., gospodarstvo
Mariborsko okrožno sodišče je odločilo o tožbi NKBM proti nekdanjemu predsedniku uprave banke Matjažu Kovačiču in nekdanji članici uprave Manji Skernišak. Na sodišču pojasnjujejo, da je sodba bila odpravljena, a bodo odločitev lahko posredovali šele po izkazanih vročitvah vsem udeležencem postopka.

NKBM je na gospodarskem oddelku mariborskega okrožnega sodišča od nekdanjih članov uprave terjala 23,1 milijona evrov. Kovačič je po poročanju STA ob robu ponedeljkove novinarske konference, na kateri je odgovarjal na očitke o domnevno spornih komunikacijah s politiko v času vodenja druge največje državne banke, dejal, da si ne predstavlja, da bi sodnica Melita Puhr, ki je sicer obravnave v celoti zaprla za javnost, dosodila kakorkoli drugače kot v njegovo korist. »Predvsem ker sta bila dva od petih kreditov, zaradi katerih smo bili toženi, poplačana več kot stoodstotno. Sicer na DUTB, ampak nisem jaz prenašal na DUTB z diskontom. Zakaj pa je banka tja prenesla kredit za 1,6 milijona evrov, ki ga je zdaj DUTB dobil poplačanega v višini deset milijonov evrov, je treba vprašati njih,« je dejal Kovačič.

Uprava NKBM, takrat pod vodstvom Aleša Hauca, je proti Kovačiču in Skernišakovi vložila tožbo zaradi domnevne opustitve dolžnega ravnanja pri odobritvi petih kreditov, in sicer Stavbarju Gradnje, Gradisu Celje, Pom Investu, Celjski borzni hiši ter Centru Naložbe. Kovačič je pred začetkom procesa povedal, da ne čuti nobene odgovornosti. Ocenil je, da je tožba nesmiselna, in zatrdil, da ga obdolžujejo, da je dopuščal, da so drugi kršili neke interne predpise, ki jih niso kršili, ter da so postali krediti slabi na podlagi odločitev, pri katerih ni sodeloval.