Sporni posli NKBM: Preiskava se širi na hrvaško deseterico

Preiskovalni sodnik je pred novim letom razširil preiskavo spornih hrvaških poslov mariborske banke zoper deset hrvaških in enega slovenskega državljana.

Objavljeno
09. januar 2017 18.59
Nova KBM banka 11.septembra 2015 [Ljubljana,Nova KBM,banke]
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana – Tik pred novim letom je preiskovalni sodnik razširil preiskavo spornih poslov NKBM na Hrvaškem. Preiskavo je razširil še proti desetim hrvaškim in enemu slovenskemu državljanu.

Tožilstvo širi preiskavo poslov druge največje slovenske banke, ko je to vodil Matjaž Kovačič. Od junija lani je že pravnomočen sklep o uvedbi sodne preiskave proti nekdanjemu predsedniku uprave NKBM Matjažu Kovačiču, njegovi sodelavki iz uprave Manji Skernišak, nekdanjemu izvršnemu direktorju v NKBM in šefu KBM Leasinga Igorju Šujici ter njegovemu predhodniku v lizingu Borisu Cekovu, je lani poročal Večer. Tožilci pa so že pred tem zahtevali razširitev preiskave zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic na več fizičnih oseh. Preiskovalni sodnik je zdaj štiri dni pred novoletnim dnevom izdal sklep o razširitvi preiskave proti devetim hrvaškim in enemu slovenskemu državljanu, so nam pojasnili na specializiranem državnem tožilstvu. Na tem so še dodali, da v obeh zadevah potekajo preiskovalna dejanja. Po teh se bo tožilstvo odločilo glede vložitve obtožnice.

Na tem so še dodali, da je bil zoper enega obdolženega predlagan pripor zaradi vplivanja na priče, vendar okrožno sodišče v Mariboru pripora ni odredilo.

Letos pet let od hišnih preiskav

Preiskovalci so sicer na Kovačičeva vrata z nalogom za preiskavo zaradi spornih hrvaških poslov potrkali leta 2012. Zakaj? Osem manjših hrvaških družb je od posameznikov s posojili NKBM kupovalo zemljišča na Hrvaškem. Družbe so za zemljišča na hrvaški obali, v Zagrebu in Slavonskem Brodu skupaj namenila 32 milijonov evrov. Hčerinska družba mariborske banke v Zagrebu KBM Projekt (prej se je imenovala Multiconsult) je zato z nakupi teh projektnih družb pridobila ta zemljišča, vendar je zanje odštela 60 milijonov evrov, torej 28 milijonov evrov več, kot so hrvaške projektne mikrodružbe plačale posameznikom. Za ta znesek je bila po mnenju kriminalistov oškodovana NKBM.

Ključne osebe na Hrvaškem so bile Tomislav Blagus, ki je vodil KBM Projekt. V nadzornem svetu te družbe so sedeli Kovačič, Cekov, Šujica in Hrvatica Koraljka Slunjski Bočkaj. Med več lastniki podjetij, ki so kupovala zemljišča, je bila tudi nekdanja mis športa Vlatka Matić Pivac. Kovačič je večkrat ponovil, da za Blagusova dejanja ni vedel.

Revizorji ugotovili nepravilnosti

Hrvaška revizorska hiša, ki je opravila pregled poslovanja KBM Projekta, je ugotovila, da je uprava družbe redno predlagala nadzornemu svetu v potrditev posamezne projekte s konkretnimi nakupnimi in prodajnimi cenami. Pri tem pa niso našli neodvisnih cenitev, analiz realiziranih primerljivih transakcij in informacij, na katerih so temeljili roki, ki si jih je KBM Projekt postavil za izvršitev prodaje projektnih družb oziroma zemljišč. Uprava družbe je nadzornikom večkrat posredovala informacije o obstoju potencialnih kupcev, vendar revizorji niso videli dokumenta, iz katerega bi lahko razbrali cene, ki naj bi jih bil posamezen kupec pripravljen plačati.

Te ugotovitve je obravnaval tudi nadzorni svet NKBM, vendar ni sprejel nobenih ukrepov, denimo zamenjal vodstva, zahteval dodatne preiskave ali vložil kazenske ovadbe. Znano je, da je forenzične preiskave sprožil Aleš Hauc, naslednik Matjaža Kovačiča v NKBM, dogajanja na Hrvaškem pa so pod drobnogled poleg kriminalistov vzeli tudi v Banki Slovenije.

NKBM je na Hrvaškem financirala tudi druge sporne projekte. Eden od njih je v Zadru, kjer je banka skupaj z mariborskim gradbincem MTB želela zgraditi kompleks s 380 stanovanji. Z 20 milijoni evrov je financirala družbo Zadar Projekt, katere solastnica je bila, a stanovanja nikoli niso bila zgrajena.