Stanislava Zadravec Caprirolo imenovana za direktorico ZBS

France Arhar odhaja konec meseca v pokoj.

Objavljeno
14. junij 2017 21.32
Katja Svenšek
Katja Svenšek
Ljubljana – Nadzorni svet Združenja bank Slovenije (ZBS), ki ga vodi Giancarlo Miranda, sicer predsednik uprave Banke Intesa Sanpaolo, je na današnji seji za naslednico Franceta Arharja na čelu združenja izbral Stanislavo Zadravec Caprirolo.

Za mesto direktorja ZBS sta se, kot smo pred kratkim poročali v Delu, potegovala še nekdanji viceguverner in predsednik uprave NLB Božo Jašovič in javnosti manj znan Kristjan Hvala, zaposlen v združenju bank. Kandidat je moral za izvolitev pridobiti osem glasov v dvanajstčlanskem nadzornem svetu združenja.

Postopek izbire naslednika Franceta Arharja, ki 1. julija odhaja v pokoj, je bil vse prej kot preprost. Člani nadzornega sveta ZBS so se namreč težko dogovorili že o merilih za javni razpis. Za favorita sta veljala Jašovič in Zadravec Caprirolova, in čeprav naj bi imel glede na razpisne pogoje prednost kandidat z izkušnjami iz poslovnega bančništva, ki jih nekdanja viceguvernerka v resnici nima, so poznavalci največ možnosti pripisovali prav njej.

Njeno morebitno imenovanje je hkrati vzbujalo tudi najglasnejše pomisleke. Nekdanja viceguvernerka je namreč v preiskavi zaradi bančne sanacije, poleg tega želi vrsta bankirjev na čelu združenja človeka, ki bo odločno zastopal njihove interese tako nasproti ministrstvu za finance kot Banki Slovenije, in porajala so se vprašanja, ali je ona res pravi človek. Spomnimo, da so se pojavile celo ideje, naj Zadravec Caprirolova, če bo imenovana, podpiše bianko odstopno izjavo, ki bi postala veljavna, če bi se predkazenski postopek, ki poteka, končal z zahtevo za sodno preiskavo in postopki na sodišču.