Strategija razvoja Slovenije danes v Velenju

V Mladinskem centru v Velenju bo danes popoldne delavnica na temo Vizije Slovenije 2050.

Objavljeno
30. marec 2016 15.33
Silva Čeh
Silva Čeh

Ljubljana − V Velenju bo danes popoldne potekala že tretja od napovedanih petih delavnic na temo čim širšega soustvarjanja Strategije razvoja Slovenije. Doslej sta že bili dve uspešni srečanji v Radencih in v Postojni. Na vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pravijo, da »je že polna dvorana udeležencev delavnice Slovenija 2050, ki je bila prejšnji četrtek v Postojni, znova dokazala, da je bil pristop, da se v proces priprave Vizije Slovenije 2050 pritegne čim več motiviranih in aktivnih predstavnikov slovenske družbe, pravilna odločitev službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Ta je skupaj z ministrstvom za finance in Uradom za makroekonomske analize in razvoj zadolžena za pripravo nove krovne Strategije razvoja Slovenije.«

Delavnice v Postojni v Jamskem dvorcu se je udeležilo več kakor 50 udeležencev iz Postojne, Cerknice, Pivke, Idrije in drugih okoliških krajev in je prek aktivnega dela po skupinah iskalo obstoječe pozitivne zgodbe, vzvode in poti, kako lahko uresničimo postavljene cilje vizije, med katerimi ima kakovost življenja pomembno vlogo.

Na plan so prišle sveže ideje, potrdile so se potrebe po zaupanju, novih priložnostih in zelenih izzivih, na koncu pa je prevladalo mnenje, da ob vsem, kar nastaja na dogodkih po Sloveniji, ne smemo zanemariti pregovorne moči zdrave slovenske pameti.

Vtise iz novembrske delavnice »Prihodnost ni daleč. Slovenija 2050« je z udeleženci v Postojni delili tudi Matej Grošelj. Poudaril je, da je bil proces, ki ga je vodil OECD, zanj edinstvena izkušnja, saj so lahko vsi udeleženci različnih strokovnih profilov in delovnih področij delili svoje ideje in znanja. Dejal je, da je četrta industrijska revolucija, zaznamovana z digitalizacijo, za Slovenijo odlična priložnost, saj se lahko hitreje in lažje prilagodi na nove trende prihodnosti.

Ministrica, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Alenka Smerkolj, pa je v nagovoru poudarila, da živimo v izrazito negotovih časih in da je danes, bolj kot kdaj prej, pomembno, da razmišljamo, kako bomo živeli jutri. Prepričana je, da smo Slovenke in Slovenci dovolj sposobni, dovolj motivirani in dovolj trmasti, da bomo znali najti prave poti in prave odgovore.