Swatch ne popušča Applu in njegovi i-uri

Presečišče: Če se bo ime pametne ure začelo na i, bo to (samo) iSwatch.

Objavljeno
16. september 2016 18.18
SPAIN-BANKS/
Andrej Kotar
Andrej Kotar

Švicarski izdelovalec ur je uspešno preprečil, da bi družba Apple registrirala blagovno znamko iWatch v Veliki Britaniji. Podjetje Swatch, ki oblikuje, izdeluje, distribuira in prodaja zapestne ure, je leta 1983 ustanovil Nicholas Hayek.

S skupino strokovnjakov je hotel na trgu ponuditi modno linijo zapestnih ur, ki bodo imele lastno identiteto in samosvoj koncept oglaševanja, s katerim bi bile Swatcheve ure popolnoma drugačne od drugih zapestnih ur na trgu in tako uspešno tekmovale z njimi. Za Swatcheve ure je bilo že takrat značilno inovativno oblikovanje in zelo drugačen pristop k oglaševanju.

Sedanji izvršni direktor Nick Hayek, sin ustanovitelja družbe Swatch, je še pred dvema letoma zatrjeval, da Swatch ne namerava začeti izdelovati pametnih ur in tekmovati z drugimi proizvajalci v tem, kdo bo prvi ponudil najnovejše tehnološke rešitve na pametnih urah, čeprav ima Swatch že dolgo na voljo vso tehnologijo za izdelavo pametnih ur.

Že desetletja namreč razvija rešitve, ki jih je mogoče uporabiti v pametnih urah, denimo zelo zmogljive baterije, ki so tako tanke, da se lahko zvijajo. Toda pred pol leta si je Nick Hayek premislil in napovedal, da je Swatch pripravljen začeti tekmovati v prodaji pametnih ur z Applom, ki je takrat napovedal, da bo svojo pametno uro na trgu ponudil aprila letos.

Apple je najprej nameraval svojo pametno uro poimenovati iWatch, vendar se je nato zaradi sporov glede poimenovanja blagovne znamke premislil. Uporabi imena iWatch je odločno nasprotoval tudi Swatch, ki je že leta 2014 v britanskem uradu za zaščito intelektualne lastnine vložil zahtevek, s katerim je hotel preprečiti, da bi družba Apple na britanskem trgu registrirala blagovno znamko iWatch.

V švicarskem podjetju so trdili, da je ime iWatch preveč podobno Swatchevi blagovni znamki iSwatch in imenu podjetja Swatch. Leta 2015 se je zato Apple odločil, da bo svojo novo pametno uro poimenoval Apple Watch namesto iWatch. Pri Applu so namreč vedeli, da jim ne bo uspelo doseči, da bi njihov izdelek prodajali po vsem svetu z enakim imenom, zato so se raje odločili za preimenovanje pametnih ur.

Swatchu je zdaj uspelo uresničiti svoj cilj, saj je britanski urad za zaščito intelektualne lastnine pred kratkim podprl podjetje Swatch in odločil, da lahko Apple na britanskem trgu uporablja ime blagovne znamke iWatch samo pri svoji programski opremi, ne sme pa je uporabljati pri strojni opremi, torej pri monitorjih, avdio- in videonapravah ali fotoaparatih.