Vlada menda še o bankah in zavarovalnicah

Gre za strategiji, ki naj bi bili prvotno del strategije upravljanja kapitalskih naložb države, ki je že v državnem zboru.

Objavljeno
01. julij 2015 19.00
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo
Ljubljana – Vlada naj bi danes po neuradnih informacijah obravnavala tudi strategiji bančnega in zavarovalnega sektorja. Na ministrstvu za finance tega včeraj niso mogli potrditi, prav tako dokumenta nista objavljena med vladnimi gradivi za obravnavo.

Kot smo že poročali, gre za strategiji, ki naj bi bili prvotno del strategije upravljanja kapitalskih naložb države, ki je že v državnem zboru. A je ministrstvo za finance zaradi koalicijske neusklajenosti menda sklenilo, da bosta to le podporna dokumenta in o njima torej ne bo odločal državni zbor.

Bančna strategija predvideva popolno prodajo vseh državnih bank razen NLB, kjer naj bi država ohranila četrtinski delež. Pri zavarovalnicah pa sta Modra zavarovalnica in Zavarovalnica Triglav uvrščeni med strateške naložbe in se država iz njih ne bo lastniško umikala, Pozavarovalnica Sava pa naj bi bila pomembna naložba, kjer bo država ohranila sedanji, 25-odstotni lastniški delež.