Vlada meni, da je obstoječa ureditev ustrezna

Predlog SDS glede dostopa do zaupnih bančnih podatkov brez podpore DZ.

Objavljeno
24. april 2015 18.31
mpi blagajna
C. P., gospodarstvo; STA
C. P., gospodarstvo; STA

Ljubljana - Predlog novele zakona o bančništvu, ki so ga znova pripravili poslanci SDS in ki se nanaša na dostopnost zaupnih bančnih podatkov, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Tako je danes odločil DZ.

Kot je ob obravnavi predloga novele zakona v sredo pojasnil Marko Pogačnik (SDS), bi predlagana sprememba omogočila DZ pridobitev ustreznih podatkov, ki bi omogočili sprejetje učinkovite bančne zakonodaje, s katero bi se preprečilo nepravilnosti in neučinkovitosti v bančnem sistemu. Cilj je bil tudi razkritje odgovornosti tistih, ki so sodelovali pri podeljevanju posojil brez ustreznih jamstev, kadar je banka prejela državno pomoč ali je predmet ukrepov za krepitev stabilnosti bank.

»V SDS se zavedamo pomembnosti tajnosti in zaupnosti bančnih podatkov, vendar smo prepričani, da bi v primeru, ko je vključen davkoplačevalski denar, zakonodaja morala omogočati vpogled v določen del podatkov,« je še dejal Pogačnik.

Nov zakon o bančništvu bo začel veljati 13. maja

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja je poslance spomnil, da je DZ konec marca sprejel nov zakon o bančništvu, ki bo začel veljati 13. maja, zato bi s strani SDS predlagane spremembe veljale le, če bi bil predlog zakona uveljavljen pred tem.

Vlada sicer spremembe zakona, ki so jo pripravili v SDS, ne podpira, saj meni, da je obstoječa ureditev ustrezna, organom odkrivanja in pregona pa omogoča razkritje podatkov, ki jih potrebujejo za ugotavljanje odgovornosti v primeru nepravilnosti pri bančnem poslovanju.

Kot je še poudaril Dragonja, predlog SDS ne določa pogojev, pod katerimi lahko DZ ali njegovo delovno telo zahteva posredovanje informacij. »Vsak poseg v bančno tajnost bi namreč moral biti podvržen natančnim pravilom in pogojem, ki bi morali biti izpolnjeni ter vezani na dejanske pristojnosti DZ,« je dodal Dragonja.

Spremembi so bili naklonjeni le v poslanskih skupinah SDS in NSi, medtem ko so v ostalih poslanskih skupinah opozarjali, da je to področje ustrezno urejeno z nedavno sprejetim novim zakonom.