Wang Shi - kitajski nepremičninski mogotec

Njegovo podjetje Vanke deluje tudi v ZDA in ima skoraj 30 milijard dolarjev letnega prometa.
Objavljeno
19. februar 2016 17.39
Andrej Kotar
Andrej Kotar

Ustanovitelj in predsednik uprave največje kitajske nepremičninske družbe Vanke kljub težavam na zasičenem kitajskem nepremičninskem trgu optimistično gleda v prihodnost in napoveduje uspešne čase za svoje podjetje.

Kitajski poslovnež Wang Shi je konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja dokončal študij gradbeništva na fakulteti v Lanzhouju, glavnem mestu pokrajine Gansu na severozahodu Kitajske. Čez nekaj let je ustanovil znanstveno središče v Shenzhenu, to pa se je pozneje preoblikovalo v nepremičninsko podjetje Vanke, ki se je sčasoma razvilo v največje kitajsko nepremičninsko podjetje in eno največjih podjetij za gradnjo in prodajo stanovanjskih nepremičnin na svetu.

Strokovnjak za kitajski zasebni sektor

Podjetje gradi, opremlja in prodaja nepremičnine v 65 kitajskih mestih na celini, pred nekaj leti je svojo dejavnost razširilo tudi v Hongkong, Singapur in Združene države Amerike. Letni obseg prodaje nepremičnin podjetja presega 215 milijard juanov (skoraj 30 milijard evrov).

Wang zaradi svojih dolgoletnih poslovnih izkušenj pa tudi številnih raziskav velja za strokovnjaka za kitajski zasebni sektor, zato ga kitajske in tuje univerze pogosto vabijo, naj predava njihovim študentom. Prejel je tudi vabila Harvardske univerze in Poslovne šole Wharton na Univerzi v Pensilvaniji, Univerze v Pekingu, Politehniške univerze v Hongkongu in drugih.

Težave s prodajo nepremičnin

Kitajska je v zadnjih letih zelo hitro gradila veliko novih nepremičnin, zdaj pa, ko se je gospodarska rast upočasnila, mnogi ugotavljajo, da je bilo zgrajenih preveč stavb na neprimernih mestih. Na Kitajskem zato že nekaj časa govorijo o mestih duhov, v katerih samevajo celotna stanovanjska naselja in poslovne pisarne, ker ni kupcev, ki bi jih zanimali preštevilni na novo zgrajeni gradbeni projekti.

Tudi Wangovo podjetje Vanke je gradilo v nekaterih takšnih mestih, med drugim v Yingkouju, mestu blizu meje s Severno Korejo. Wang priznava, da ima podjetje težave s prodajo nepremičnin v tem mestu, vendar dodaja, da razmere niso tako zelo slabe in da ima pravzaprav večina kitajskih mest nekaj nepremičninskih projektov, ki se slabo prodajajo.

Posle prenaša v Evropo in ZDA

Prepričan je, da bo njegovo podjetje premagalo sedanje začasne težave in verjetno v letu dni spet poslovalo tako uspešno kakor prejšnja leta. Wang pravi, da bi rad z gradnjo nepremičnin v Shenzhenu, kjer je tudi sedež njegovega podjetja, spremenil svoje mesto v zgleden kraj, v katerem stojijo okolju prijazne in trajne zgradbe.

Poleg tega ga vse bolj zanimajo varnejše naložbe v tujini, da bi z njimi uravnotežil bolj tvegane posle na kitajskem trgu. Zaveda se, da čedalje več Kitajcev išče nepremičnine na zahodnih trgih, zato utrjuje svoje mednarodno omrežje v San Franciscu, New Yorku, Londonu, Berlinu in Parizu.