V bančnih poslih obsojeni le nebančniki

Specializirano državno tožilstvo trenutno obravnava okoli 90 zadev bančnega kriminala. Sodnih epilogov je bolj malo.

Objavljeno
16. maj 2016 18.24
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana − V sodnih epilogih spornih bančnih poslov ni bil obsojen še nihče od glavnih bankirjev. Obsojenih je bilo le nekaj oseb, ki niso bile zaposlene v bankah. Specializirano državno tožilstvo trenutno obravnava okoli 90 zadev bančnega kriminala.

V preiskavi se trenutno nahaja 18 zadev proti 56 obdolžencem − tako nekdanjim bančnikom kot drugim −, pri čemer skupna premoženjska škoda znaša 120,5 milijona evrov. Obtožni akt je bil vložen proti 15 osebam v šestih zadevah, kjer je ocenjena škoda 31,6 milijona evrov, so pojasnili na tožilstvu.

Obsojene so bile tri osebe, ki niso bile zaposlene v bančnem sistemu, pri čemer je sodišče enemu naložilo plačilo 800.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Banke so vložile tudi več odškodninskih tožb, s katerimi nekdanje bankirje tožijo za več deset milijonov evrov. Pri tem doslej niso bile uspešne. NKBM toži nekdanjega predsednika uprave Matjaža Kovačiča in članico uprave Manjo Skernišak za 23,1 milijona evrov zaradi domnevne opustitve dolžnega ravnanja pri odobritvi petih kreditov Stavbarju Gradnje, Gradisu Celje, Pom Investu, Celjski borzni hiši in Centru Naložbe. Potem ko je prvostopenjsko sodišče odločilo, da je tožbeni zahtevek po podlagi utemeljen, je višje sodišče sodbo razveljavilo in jo vrnilo okrožnemu v ponovno odločanje. Poleg tega je delovno sodišče zavrnilo tudi tri tožbene zahtevke NKBM proti šestim nekdanjim zaposlenim, ki jih toži za pet omenjenih kreditov.

Noben od pravnih postopkov NKBM še ni pravnomočno zaključen. Banka je skupaj podala 24 naznanitev sumov kaznivih dejanj in štiri odškodninske tožbe z odškodninskim zahtevkom v skupni višini več kot 46 milijonov evrov. »Kakšni bodo stroški sodnih postopkov in katera od strank bo plačnik, bo znano ob pravnomočnosti sodb. Banka ima za stroške oblikovane rezervacije za pravna tveganja oziroma tožbe, kot to narekuje zakonodaja,« pravijo v NKBM.

NLB je naznanila 17 ugotovljenih sumov kaznivih dejanj, podala kazenske ovadbe v 50 ugotovljenih sumih kaznivih dejanj in doslej vložila 35 premoženjskopravnih zahtevkov v skupni višini skoraj 170 milijonov evrov. Vložili so še tri odškodninske tožbe, o katerih pravijo, da postopki še potekajo. Kot je znano, trenutno poteka sojenje nekdanjim predsedniku in članoma uprave NLB Drašku Veselinoviču, Mateju Naratu in Miranu Vičiču zaradi posojila Simoni Dimic za nakup hiše.

Factor banka je proti nekdanji upravi vložila sedem odškodninskih tožb v skupni vrednosti 30 milijonov evrov in 18 kazenskih ovadb v višini 144 milijonov evrov. Nekdanji član uprave Factor banke Dušan Valenčič je dejal, da je tožilstvo kazensko ovadbo zaradi kreditiranja Merkurja zavrglo. Probanka pa je vložila več kot 20 kazenskih ovadb in šest odškodninskih tožb. Nekdanji prvi dami Probanke Romana Pajenk in Milana Lah se na sodišču zagovarjata zaradi sporne dokapitalizacije in mešetarjenja s podrejenimi obveznicami.