Za mesto Arharja bivši viceguvernerki

France Arhar odhaja v pokoj, lobiranje za naslednika se je že začelo.

Objavljeno
13. marec 2017 20.53
Suzana Kos
Suzana Kos

Ljubljana – Dolgoletni bančnik France Arhar po bližajočem se izteku mandata na čelu Združenja bank Slovenije (ZBS) odhaja v pokoj. Bančniki si za njegovega naslednika želijo močnega človeka, ki zna in si tudi upa odločno zastopati stališča.

France Arhar bo prihodnji mesec dopolnil 69 let. »Prišel je čas, da izprežem. Ali bom odšel že maja, ko se mi izteče petletni mandat, še ne vem. To je odvisno tudi od tega, kakšno pogodbo ima moj naslednik oziroma kdaj bo lahko nastopil novo službo v združenju,« pojasnjuje Arhar. Funkcija direktorja ZBS je namreč profesionalna.

Iskanje z razpisom

V 12-članskem nadzornem svetu ZBS sedijo večinoma predsedniki ali člani uprav bank, ki bodo jutri odločili o pogojih javnega razpisa, s katerim bodo formalno poiskali Arharjevega naslednika. Po naših informacijah bo med predlaganimi razpisnimi pogoji tudi 15 let izkušenj v bančništvu. Če bo ta pogoj v resnici tudi objavljen, bo pomembno omejil nabor možnih kandidatov.

V ozadju pa po naših informacijah že potekajo lobiranja zainteresiranih za podporo. Tako se v tem kontekstu med drugim omenja nekdanja viceguvernerka Stanislava Zadravec Caprirolo, zdaj pooblaščena za skladnost poslovanja v Banki Slovenije. Stanislava Zadravec Caprirolo naj bi bila »izbranka« Giancarla Mirande, predsednika nadzornega sveta ZBS, sicer pa prvega človeka Intesa Sanpaolo Bank (nekdanja Banka Koper). Ali ji je res naklonjen, nam Miranda včeraj ni odgovoril.

Zainteresiranih je precej

Če so pravilna mnenja, da bančnega združenja ne more voditi človek, ki je bil dejavno vpet v sanacijo bank v letu 2013 in zato ni dobil soglasja poslancev za vnovičen mandat na viceguvernerski funkciji, bo Stanislavi Zadravec Caprirolo pri zasedbi direktorskega mesta le težko uspelo.

Funkcija prvega bančnika zanima tudi Mejro Festić, prav tako nekdanjo viceguvernerko, ki se bo na razpis prijavila. Med morebitnimi nasledniki kroži tudi ime nekdanjega predsednika uprave NLB Boža Jašoviča, trenutno zaposlenega v Gorenjski banki. Jašovič je že v preteklosti razmišljal o kandidaturi za predsednika stanovskega združenja, a ga je pred petimi leti tudi zaradi spretnega lobiranja premagal France Arhar. »Na temo morebitne kandidature me ni nihče kontaktiral,« je bil kratek Jašovič, ko smo ga vprašali, ali je že kaj storil, da bi zamenjal svoje sedanje delovno mesto v Gorenjski banki.

Nabor kandidatov je pričakovati tudi iz kadrovskega bazena Abanke, kjer nekateri po združitvi z Banko Celje niso zadovoljni s svojim položajem, ter med tistimi, ki so po pripojitvi Poštne banke in KBS (nekdanje Raiffeisen banke) pristali pod okriljem NKBM.