Za podporo izvozu nova veleposlaništva

Slovenija bo nova predstavništva odprla v Kazahstanu, Zalivu in Maroku ter morda tudi Tanzaniji.

Objavljeno
13. junij 2016 17.16
N. G.
N. G.

Ljubljana – Slovenija bo za prodor na tretje trge odprla veleposlaništvi v Kazahstanu in Zalivu, ki jih bo financirala iz sredstev za udeležbo na Expu 2017 v kazahstanski Astani, sta ministra za zunanje zadeve in gospodarstvo Karl Erjavec in Zdravko Počivalšek sklenila na seji Sveta za internacionalizacijo slovenskega gospodarstva.

Kot je pojasnil Erjavec so se za odprtje predstavništva odločili tudi zato, ker je velik pritisk s strani gospodarstva, pa tudi finančnih trgov. Hkrati je napovedal, da bo oktobra ali novembra odprto veleposlaništvo v Iranu.

Slovenija se, kot je znano, ne bo udeležila Expa v Astani, bo pa Počivalšek jeseni ob obisku v Združenih arabskih emiratih predal pismo o nameri o udeležbi Slovenije na Expu 2020 v Dubaju. Slovenija bo odprla tudi veleposlaništvo v Maroku,

Erjavec pa je kot morebitno dodatno lokacijo za predstavništvo v Afriki omenil Tanzanijo.

Erjavec je še pojasnil, da se je v okviru nedavnih dnevov Afrike, ko je Slovenija gostila močno delegacijo visokih predstavnikov nekaterih afriških držav, pojavila ocena, da je treba povečati prisotnost Slovenije tudi na afriškem trgu.

Pomembnost internacionalizacije gospodarstva je poudaril tudi Počivalšek. »Naloga nas s strani države je, da pomagamo gospodarstvu oziroma našemu izvoznemu delu, da diverzificira izvozni del,« je dejal ter pojasnil, da je Slovenija zato sprejela odločitev za odprtje v za nas pomembnih območjih, torej srednji Aziji in v zalivskih državah.

Pomemben korak na današnji seji so po Počivalškovih besedah dosegli tudi pri razpravi o tujih investicijah v Sloveniji in investicijah nasploh. »Pripravljamo nov zakon za spodbujanje investicijske dejavnosti pri nas,« je napovedal ter izrazil upanje, da bodo skupaj prišli do večjega nabora potencialnih investitorjev, »kajti tudi že obstoječe dejavnosti oziroma podjetja, ki so v tuji lasti, ustvarjajo pomemben delež BDP«.

Pojasnil je še, da želijo spodbujati investicije tudi s tem, da bo možno po določeni investiciji priti do oprostitve davka na dobiček v denimo petletnem obdobju.