Zlati kovanci za darila, ploščice za naložbe

Zlatarna Celje: Navade domačih investitorjev se ne razlikujejo dosti od tujih.

Objavljeno
29. april 2015 19.42
lvu/Zlatarna Celje
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Jure Cekuta ml., vodja marketinga v Zlatarni Celje (ZC), pravi, da je domači trg plemenitih kovin podoben tujemu in da na njem navade potrošnikov oziroma investitorjev na daljši rok niso izrazito odvisne od gospodarskih gibanj. Občasno pa se povpraševanje seveda tudi močno poveča. A po drugi strani hkrati lahko naraste tudi unovčevanje, torej ponovna menjava »zlatih naložb« za denar.

Tisti, ki za del svojih naložb ali prihrankov izberejo nakup plemenitih kovin, se tako tudi v Sloveniji zanašajo na preizkušeno in skozi desetletja in stoletja preverjeno pravilo, da so plemenite kovine najboljša naložba za ohranjanje realne vrednosti, česar niso spremenile ne gospodarske krize ne vojne. »Tudi danes ostaja podobno. Varčevanje v plemenitih kovinah je vsekakor smotrno. Prav zato se tudi slovenski varčevalci in vlagatelji odločajo, da del svojih prihrankov naložijo v plemenite kovine,« pravi Cekuta.

V ZC so, kar je bila že v preteklosti značilnost trga, v času burnih rasti vrednosti zlata v letih 2011 in 2012 zaznali močno povečano povpraševanje. Zadnja leta pa opažajo manjše, vendar konstantno povpraševanje po plemenitih kovinah.

»Vsekakor je tudi odprodaja naložbenega zlata aktualna. Vse je odvisno od tega, kdaj in za koliko je kdo zlato kupil. Vendar se ljudje za prodajo odločajo v vseh časih in pri vseh cenah, pač glede na njihove potrebe in morda težave,« pojasnjuje Cekuta. Za hrambo zlata oziroma vseh plemenitih kovin tudi v ZC priporočajo bančne sefe, da bo takšna hramba povsem varna, pa svetujejo še dodatno zavarovanje pri zavarovalnici.

Za zlatarno je trg plemenitih kovin oziroma naložbenega zlata poslovno zelo zanimiv in pomemben. Zato se trudijo, da ostajajo zaupanja vreden trgovec in da imajo v ponudbi različne kovnice z ustreznimi certifikati oziroma dokumenti, ki jih prejme vsak kupec in ki močno olajšajo in celo pocenijo morebitno kasnejšo prodajo.

V ZC pravijo, da kupci pri nas manjše ploščice in kovance iz plemenitih kovin večinoma kupujejo za darila, za lastne investicije pa se najpogosteje odločajo za nakup stogramskih ploščic. ZC sicer odkupuje vse vrste zlata, torej tako imenovano investicijsko, pa tudi star nakit in zobno zlato.

Že pred leti so v ZC omogočili tudi postopno varčevanje, ki so ga poimenovali Zlati korak. Jure Cekuta ml. razlaga: »Kupcu odpremo račun ter po želji tudi direktno obremenitev njegovega transakcijskega računa za varčevanje v zlatu. Najmanjši znesek mesečnega nakupa je 40 evrov.

S tem smo približali varčevanje v zlatu tudi širšemu krogu ljudi, ki želi dolgoročno del svojih prihrankov imeti v eni izmed varnejših naložb. Varčevalci vplačujejo fizično in ne papirnato zlato. Vsak mesec prejmejo izpisek o stanju zlata v ploščicah na njihovem računu. Naložbene ploščice lahko kadar koli prevzamejo ali prodajo v Zlatarni Celje, od storitve pa lahko brez kakršnih koli omejitev ali stroškov tudi vsak trenutek odstopijo.«