Zpizu pri izračunu pokojnine tudi spodrsne

Sodišče je lani odločilo o 1078 primerih, s katerimi so se ljudje obrnili na roko pravice glede odločb Zpiza.

Objavljeno
28. julij 2017 16.09
Suzana Kos
Suzana Kos

Ljubljana – Če v iskalnik google vpišete besedno zvezo »izračun višine pokojnine«, dobite več kot 44.000 zadetkov. Z izračuni in svetovanjem na to temo se ukvarjajo tudi zasebniki, in kot pravijo, imajo dela veliko.

»Največ povpraševanja po storitvah imam ponavadi takrat, ko se spreminjajo predpisi, bodisi delovna bodisi pokojninska zakonodaja. Načeloma pa se name obrne nekaj strank na dan,« pravi Edvard Longer, pravnik, ki se s svetovanjem ukvarja že petindvajset let.

Čeprav deluje v Ljubljani, je njegova telefonska številka znana tudi zunaj prestolnice, tako da ga za nasvet sprašujejo bodoči upokojenci iz vse Slovenije. Kot meni, ne toliko zaradi nezaupanja v izračune zavoda za pokojninsko zavarovanje (Zpiz), pač pa zato, ker dobijo pri njem informacijo takoj in ker poišče optimalni datum upokojitve ter predstavi več različic, med katerimi se je mogoče odločiti. »Ne gre za nezaupanje ali napake v izračunih Zpiza, ampak za dejstvo, da si ljudje želijo preveriti njegov izračun še kje drugje,« dodaja.

Papež: Kot k zasebnikom v zdravstvu

Generalni direktor Zpiza Marijan Papež pravi, da takšna svetovanja razume podobno kot zatekanje bolnikov k zasebnim zdravnikom. »Ljudje so prepričani, da so storitve tam boljše kot v javnem zdravstvu. Sam sicer ne poznam nobenega [svetovalca], sem pa že slišal zanje. Žalostno je, da ljudje nekje plačujejo, čeprav jim Zpiz ponuja vse storitve, ki jih potrebujejo, in prepričan sem, da smo za to tudi najbolj usposobljeni,« komentira zasebno ponudbo svetovanja na področju pokojninskega zavarovanja prvi mož Zpiza.

Napake pri izračunih se uslužbencem pokojninske blagajne sicer dogajajo, priznava: »Napake se zgodijo, to je res. Težimo k temu, da jih ne bi bilo, a nam to še ne uspeva v celoti. Imamo kontrole, revizije, stranka se lahko pritoži.«

Zpiz okrcalo tudi računsko sodišče

Računsko sodišče je pred leti ugotovilo napake pri izračunih pokojnine pri kar 7,6 odstotka odločb. Leta 2015 je na primer odjeknil podatek, da so med 11.000 nadzori odločb pri odmeri ugotovil kar 136 napak, torej so se zmotili pri vsakem 80. izračunu. Neka upokojenka je javno razkrila, da se je na odmero pritožila in si pokojnino tako izboljšala za 140 evrov.

»Računsko sodišče ima model, s katerim pride do določenega vzorca, kjer bi bila verjetnost napak, in v tem vzorcu je ugotovilo omenjeni odstotek. Tisti, ki mislijo, da so oškodovani, se lahko na odločbo kadarkoli brezplačno pritožijo. Največ pritožb se nanaša na izračunano višino pokojnine, pri čemer se le v redkih primerih ugotovi, da je pritožba upravičena,« razlaga Papež.

V večini primerov pomanjkljivosti, ki so jih odkrili, po Papeževih besedah niso vplivale na višino pokojnine. Lani so sicer opravili več kot 15.000 kontrol in odpravili približno 1,5 odstotka napak. Zavod je lani od delovnega in socialnega sodišča prejel 1078 sodb različnih sodnih instanc, zoper 125 odločb prvostopenjskega sodišča se je Zpiz pritožil. V 82 odstotkih zadev je bil izid spora na sodišču za zavod sprejemljiv oziroma ugoden in ni bila vložena pritožba.