Temeljni kamen za Kristalno palačo

Ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik uprave BTC Jože Mermal sta položila temeljni kamen za izgradnjo 20-nadstropnega nebotičnika, imenovanega Kristalna palača.
Objavljeno
15. maj 2009 16.41
La. Š/STA
La. Š/STA
Ljubljana - Predsednik uprave BTC Jože Mermal in ljubljanski župan Zoran Janković sta na zahodnem robu BTC Cityja položila temeljni kamen za izgradnjo 20-nadstropnega nebotičnika, imenovanega Kristalna palača. Zgrajen bo spomladi 2011, investicija pa je vredna 54 milijonov evrov. Gre za največji investicijski projekt v zgodovini družbe BTC.

Gre za prvi projekt v sklopu velikega urbanističnega projekta Partnerstvo Šmartinka, ki ga vodi Mestna občina Ljubljana in v okviru katerega bo na novo opredeljeno in oblikovano 217 hektarov veliko območje med BTC Cityjem, Šmartinsko cesto in železniško progo.

Za izgradnjo Kristalne palače je BTC skupaj s soinvestitorjem, družbo Nuba, ustanovil podjetje Skai center, v katerem ima BTC 60-odstotni, Nuba pa 40-odstotni lastniški delež.

Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Mermal, je BTC za gradnjo Kristalne palače že pridobil gradbeno dovoljenje, danes pa je z Hypo Leasingom podpisal pogodbo o kreditiranju. Gradbena jama je že izkopana.

Po Mermalovih besedah že pred pol leta niso našli banke, ki bi želela sodelovati pri projektu, v zadnjih dveh mesecih pa so se o posojilu intenzivno pogovarjali z dvema bankama in pogodbo sklenili s Hypo Leasingom. "S tem smo si zagotovili dolgoročne vire, ki jih pri domačih bankah ne bi dobili in ki jih zahteva tako velik projekt," je poudaril Mermal.

Prodali že pet nadstropij nebotičnika

Po pridobitvi gradbenega dovoljenja je BTC že začel pogovore o nakupu oziroma oddaji prostorov v Kristalni palači. Mermal pravi, da so se v teh kriznih časih odločili, da bodo 50 odstotkov prostorov ponudili v najem, 50 odstotkov pa v odkup. Prek pisem o nameri so prodali že pet nadstropij nebotičnika, mednarodna korporacija pa se po njegovih besedah zanima za najem štirih nadstropij.

Idejno zasnovo za Kristalno palačo je izdelal arhitekturni biro Atelje S. Kristalna palača, ki bo energetsko varčna stavba, bo v višino merila 90 metrov, njena celotna površina pa bo obsegala skoraj 46.000 kvadratnih metrov, od tega približno 20.000 kvadratnih metrov pod zemljo, kjer bo tudi 600 parkirnih mest.

Poleg poslovnega centra bo v Kristalni palači tudi trgovski in wellnes del s spa centrom, lokali, restavracijami, barom ...