Cenejša elektrika in plin ob združitvi trgovcev

Združevanje Gen-I in ljubljanske Elektro energije bo potekalo še vse leto 2016, prve ugodne ponudbe pa bodo objavljene že novembra.

Objavljeno
20. oktober 2015 15.57
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Gen-I bo z dokapitalizacijo dobil polovični delež Elektra Energije, zaposleni zadnjega se bodo v začetku prihodnjega leta preselili v prostore Gen-I v Ljubljani, ponudili pa bodo lahko vse akcije, ki jih je doslej ponujal Gen-I. Cen ne bodo zviševali najmanj pet let. Razmišljajo tudi o razširitvi mreže okenc za plačilo računov brez provizije.

S poroko Gen-I in Elektra Energije bo nastal največji trgovec z elektriko v državi, obvladoval bo 40 odstotkov trga oziroma 350.000 uporabnikov. »Že doslej smo bili najcenejši, šest let zapored, nič se ne bo spremenilo, še naprej bomo najcenejši,« je poudaril predsednik uprave Gen-I Robert Golob, a dodal, da bo Elektro Energija, ki bo najmanj do leta 2017 obdržala tudi blagovno znamko, lahko odslej ponudila vse akcije, ki jih je do zdaj ponujal Gen-I.

Direktor Elektra Energije Bojan Kumer je že napovedal, da bodo prihodnji mesec zvestim odjemalcem ponudili ugodne dveletne pakete za dobavo elektrike, pri čemer se bodo potrudili, da se uporabnikom ne bo treba podpisati več kot enkrat oziroma da ne bo treba prevečkrat klikati. Dodatno bo Elektro Energija na območju Ljubljane ponudil deset odstotkov cenejši zemeljski plin, kot ga ponuja Energetika Ljubljana, sčasoma pa bodo ponudbo poceni plina širili na celotno območje Elektra Ljubljana.

Na vprašanje Dela, koliko je vreden Elektro Energija oziroma koliko bo Gen-I prihodnje leto vložil v dokapitalizacijo, da bo dobil polovični delež, je predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič odgovoril, da cenitev družbe še poteka. »Elektro Energija gre v zakon precej ozdravljen in precej bolje posluje kot lani,« pravi Ribič.

Dobički ostanejo doma

Na vprašanje, zakaj Gen-I, in ne, denimo, RWE, je Ribič odgovoril, da so Gen-I videli za bolj zanesljivega partnerja kot RWE. »Vidimo, kaj se dogaja na Hrvaškem,« je še dodal. V Elektru Ljubljana so že pred časom ugotovili, da je slovenski trg premajhen za vse trgovce, zato se je treba usmeriti navzven. »Elektro energija bo dobil službe in znanja, ki mu manjkajo, njegova dota pa so veliko sistemskega znanja in zvesti uporabniki,« je še povedal Ribič, ki še meni, da je za združevanje za Slovenijo in uporabnike dobro, saj bodo znanje in dobički ostali doma.

Golob je ocenil, da so varuha konkurence, ki je združevanje dovolil po 11-mesečnem postopku, prepričali ravno z napovedjo slovenske zgodbe o uspehu na mednarodnem trgu. Tudi Gen-I bo združevanje koristilo pri utrditvi položaja na trgih sosednjih držav in tudi pri napovedanem prodoru v Nemčijo. »Ta poroka bo prinesla več dodane vrednosti za slovenska podjetja in druge odjemalce,« pravi Golob. Poleg zaveze o navzgor omejenih cenah se je Gen-I moral zavezati tudi k postavitvi požarnega zidu do Petrola, ki je še polovični lastnik Gen-I. Tretja zaveza pa je bila, da bo varuh konkurence še pet let lahko spremljal marže združenega podjetja. To je varovalka pred dampinškimi cenami.

Število zaposlenih se v združenem podjetju po napovedih ne bo zmanjšalo. »V Gen-I imamo uveden sistem, po katerem vsako leto zamenjamo od deset do 15 odstotkov zaposlenih, a jih še več zaposlimo. Zamenjave bodo, a bo na koncu zaposlenih več kot zdaj,« je povedal Golob. Dodal je, da razmišljajo tudi o tem, da bi še razširili mrežo okenc za plačilo računov brez provizije.