»Drugi tir tudi zaradi Luke Koper preveč tvegan«

Neuradno: avtorji analize drugega tira menijo, da je projekt za Slovenijo preveliko tveganje. Ministrstvo pravi: Poročilo še ni končano.

Objavljeno
21. julij 2015 10.44
SLOVENIJA LJUBLJANA 10.12.2009 ZELEZNICA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Pi. K., Delo.si, Je. G., Delo.si, B. T., gospodarstvo
Pi. K., Delo.si, Je. G., Delo.si, B. T., gospodarstvo

Ljubljana − Projekt drugega tira Koper−Divača bo ogromno breme za davkoplačevalce, pri tem pa obstaja veliko tveganje, da se ob obstoječem prometu v Luki Koper naložba ne bo poplačala, danes neuradne ugotovitve Mednarodnega prometnega foruma (ITF) pri OECD povzema Dnevnik. V ITF po informacijah omenjenega časopisa ne verjamejo, da bo Luka Koper ob modernizirani obstoječi progi sposobna zapolniti zmogljivosti, ki bi jih ponudil drugi tir.

Na ministrstvu za infrastrukturo so v petek preklicali za ta teden napovedano javno predstavitev analize, v kateri je tudi pregled treh modelov javno-zasebnega partnerstva. Analizo je pri OECD naročilo slovensko ministrstvo.

Projekt naj bi bil tako po mnenju OECD tudi finančno nevzdržen, tudi če bi jim stroške gradnje uspelo nekoliko znižati, še navaja Dnevnik. 

Kot je znano, je konec junija evropska komisija Sloveniji v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope (CEF) dodelila 52 milijonov evrov za dva železniška projekta in osem manjših, a ne za drugi tir.

Odzvali so se tudi z ministrstva


Na ministrstvu za infrastrukturo in okolje v odzivu na te neuradne informacije opozarjajo, da analiza še ni dokončno izdelana:  »V zvezi z omenjeno študijo je treba najprej pojasniti, da ta še ni dokončno izdelana. Končno poročilo bo nared čez nekaj tednov. Osnutek poročila sicer ocenjuje različne možnosti oziroma modele javno-zasebnega partnerstva, za izvedbo katerih je potreben določen čas. Prav tako je treba pojasniti, da je projekcija izvedbe drugega tira oziroma njegova ekonomska upravičenost pogojena s kapacitetami oziroma razvojnimi načrti Luke Koper,« so sporočili iz ministrstva in dodali, da OECD/ITF predlaga tudi prehodno rešitev, ki bi odpravilo ozko grlo in z vzpostavitvijo ustreznega zalednega terminala omogočilo pospešen razvoj Luke Koper: Na tem mestu poudarjamo, da drugi tir ni cilj sam po sebi, temveč je glavni cilj razvoj Luke Koper. Izgradnja drugega tira je tako še vedno ena od razvojnih prioritet vlade, pri čemer pa bodo odločitve glede samega projekta izvedbe drugega tira povezane z izkoriščenostjo razvojnih potencialov Luke Koper,« so zapisali v odzivu.