Fištravec upa, da ga bo Počivalšek uslišal

Stečajni upravitelj za pohorske žičnice zahteva 17 milijonov evrov, na mariborski občini pa bi jih imeli brezplačno.

Objavljeno
28. marec 2017 22.00
Športni center Pohorje, hotel Arena, 22.10.2014, Maribor
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – Medtem ko se na Marpromu, ki bo do preklica upravljal naprave na Pohorju, pospešeno pripravljajo na poletno sezono, postaja spet negotova prihodnja zimska. Poldrugo leto pogajanj o poravnavi z občino glede žičniških naprav ni dalo rezultatov, zato stečajni upravitelj Športnega centra Pohorje (ŠCP) od občine zahteva 17 milijonov evrov poplačila.

Če sta se občina Ruše in država premoženju odrekli, se mariborska občina ne namerava. Knjigovodska vrednost žičniških naprav je ocenjena na 17 milijonov, vendar je tržna vrednost očitno precej manjša. Stečajni upravitelj Drago Dubrovski jih je poskušal že nekajkrat prodati na dražbi, zadnja izklicna cena v začetku februarja je znašala 11,4 milijona evrov, vendar interesentov ni bilo. Nihče ni vplačal niti varščine.

Občina se zgleduje po Kaninu

Vzporedno že od jeseni 2015 potekajo pogajanja z Mestno občino Maribor, v katerih so kot upniki sodelovali tudi predstavniki DUTB, vendar kljub obetajočemu napredku na koncu dogovora niso dosegli. Zataknilo se je seveda pri denarju. V postopku mediacije so se okvirno že dogovorili, da bi bila vsota poplačila sedem milijonov evrov, vendar so si na občini premislili. Verjetno tudi zaradi tega, ker morajo letos že poplačati sedem milijonov evrov podjetju Iskra Sistemi za radarje in bi občina težko zagotovila še enkrat tolikšno vsoto.

Sami so žičniške naprave ocenili na tri milijone evrov, ker se stečajni upravitelj in DUTB s tem nista strinjala, so predlagali novo cenitev. Cenilec je nato ocenil, da so žičniške naprave vredne 14,5 milijona evrov, kar je za občinsko blagajno povsem nedosegljiva vsota, poleg tega na občini menijo, da je bila cenitev izvedena pomanjkljivo in nedosledno. Uprava župana Andreja Fištravca je nato presenetila s predlogom, da bi žičniško infrastrukturo z DUTB na občino prenesli brezplačno, pri čemer so se sklicevali na podoben primer Kanina.

Trdijo, da zahtevka sodišča niso prejeli

Dubrovski je to možnost zavrnil, ker da se je v primeru stečaja treba ravnati po ustaljenih postopkih in stečajni zakonodaji, še posebno če gre za stečaj zasebnega podjetja in upniki čakajo na poplačilo. Po njegovih besedah mu ni preostalo drugega, kot da na sodišču vloži zahtevo za plačilo v višini 17 milijonov evrov. Če bo mariborska občina privolila v nove pogovore, bo imela pri tem precej manj manevrskega prostora. Sodišče je po besedah Dubrovskega občini že poslalo poziv, naj se o zahtevi izreče, časa za odgovor pa imajo petnajst dni, kar pomeni, da bi morali svojo odločitev sporočiti do danes.

A to se zagotovo ne bo zgodilo, saj na občini pravijo, da zahtevka sodišča niso prejeli, dodatnih pojasnil pa v odsotnosti direktorja mestne uprave Simona Štrancarja in župana Andreja Fištravca, ki je na Kitajskem, ne dajejo. Pa tudi sicer očitno upajo na pomoč ministrstva za gospodarstvo, da bi do žičniških naprav prišli brez kupnine oziroma poplačila.

Ministrstvo »naklonjeno«

Pogovori že potekajo, da so tej ideji naklonjeni tudi na gospodarskem ministrstvu Zdravka Počivalška, je mogoče razbrati tudi iz njihovega diplomatsko pavšalnega odgovora. Zapisali so, da se »zavedajo pomena določenih delov infrastrukture za zimski turizem na tem območju, zato si v okviru pristojnosti in možnosti prizadevajo, da bi se menjava lastništva izvedla po zaokroženih celotah, s čimer bi se omogočilo čim bolj nemoteno izvajanje tovrstne ponudbe tudi v prihodnje«. Na ministrstvu pri tem še poudarjajo, da je za nadaljnji razvoj tovrstne ponudbe na območju Pohorja treba najti strateškega lastnika, ki ima zastavljeno dolgoročno strategijo razvoja. To bi moralo omogočati tudi pripravo novih turističnih produktov in nadaljnji razvoj turistične destinacije z okolico ne glede na to, kdo bo postal lastnik.