Gen-I sme prevzeti Elektro energijo

Agencija za varstvo konkurence je tako odločila v torek, nadzorniki Elektra Ljubljana so se strinjali danes.

Objavljeno
24. november 2016 16.47
vidic/gen-i
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Agencija za varstvo konkurence je v torek odločila, da povezovanje med Gen-I in Elektro energijo, največjima trgovcema z elektriko za gospodarstvo in za gospodinjstva ni v nasprotju s pravili konkurence. To je danes na izredni seji potrdil tudi nadzorni svet Elektra Ljubljana.

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je odločila, da ni znakov koncentracije in kršitev konkurenčnih pravil. Dejansko gre za prevzem Elektro energije, pri čemer ima Elektro Ljubljana eno leto časa, da se umakne. V nasprotnem primeru, ki je bližje tudi predsedniku uprave Andreju Ribiču, bi Elektro Ljubljana prišel do četrtinskega deleža družbe Gen-EL, ki je poleg Gen Energije polovična lastnica Gen-I. AVK je soglašala, da Gen-EL prevzame polovični delež, ki ga je Petrol prodal za 45 milijonov evrov.

Tudi brez Petrola, ki zaradi konkurenčnih pravil ni imel upravljavskih pravic v Gen-I, gre za največje povezovanje v slovenski energetiki v več kot 10 letih. Gen Energija, polovična lastnica Jedrske elektrarne Krško (JEK), namreč pooseblja drugi energetski steber.

Elektro Ljubljana si od oddaje svoje hčerke obeta visoke dividende. Foto: Matej Družnik/Delo

Elektro Ljubljana je največje elektrodistribucijsko podjetje, njegova hči Elektro energija pa prvi trgovec z elektriko za gospodinjstva. Gen-I je največji trgovec z elektriko za podjetja, pri gospodinjstvih pa je drugi. Povezana trgovca imata 39 odstotni delež na trgu elektrike.

Visoke dividende

Nadzorniki Elektra Ljubljana so se s povezovanjem strinjali, druge možnosti za Elektro energijo, ki jo dajejo v posel, menda niti ni. Četrtinski delež v Gen-EL pa Elektru Ljubljana neuradno zagotavlja tudi 450.000 evrov dividend na leto.

Vse osnove za združevanje Gen-I in Elektro energije so torej izpolnjene, sledi le še posvetovalni sestanek na Slovenskem državnem holdingu, ki pa postopka ne more zadržati. Na podobno vertikalno krepitev se menda pripravljajo tudi v prvem energetskem stebru, elektrodistribucije se menda že dogovarjajo o povezavah s HSE.

Združitev bo predvidoma končana še letos, časa za poenotenje ponudb in cen pa je še tri leta. Na začetku bosta še vedno dve blagovni znamki, Elektro energija in Gen-I, in dva cenika. Skupaj pa bodo izvajali nekatere nove projekte, denimo Gen-I Sonce.