Gorivo cenejše, veselje za voznike

95-oktanski bencin cenejši za dva, dizel pa za 3,6 centa za liter.

Objavljeno
27. marec 2017 16.20
jer/petrol
C. P.
C. P.

Ljubljana – Naslednjih štirinajst dni bodo vozniki za 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina odšteli evro manj, za enak rezervoar dizla pa celo 1,8 evra manj.

Ceni goriva, nad katerimi še vedno bedi država, sta na veselje voznikov od jutri precej cenejši. Liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina stane 1,256 evra ali dva centa manj kot do zdaj, za liter dizla pa je treba odšteti 1,153 evra ali 3,6 centa manj. Konec marca lani je bil 95-oktanski bencin cenejši za šest odstotkov, dizel pa za deset.

Nove cene veljajo na večini bencinskih črpalkah, to je zunaj avtocestnega križa, torej v naseljih in na regionalnih cestah, medtem ko se cene stooktanskega bencina oblikujejo prosto - vsaj kar zadeva trgovsko maržo. Ceni 100-oktanskega bencina in kurilnega olja trgovci sami določajo od aprila lani, od novembra lani pa tudi cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah.

Gorivo v Sloveniji precej cenejše kot Italiji

Kljub temu so pri Petrolu za zdaj cene goriv enotne, ne glede na to, kje so njihovi servisi, v naseljih, ob regionalnih in hitrih cestah ali ob avtocestah, izjema je le 100-oktanski bencin. Za to gorivo je treba ob avtocesti odšteti nekaj več, je pa cena na vseh avtocestnih servisih enaka. Enako ravna tudi OMV. Upoštevajoč dozdajšnji način oblikovanja nereguliranih cen goriv, je mogoče pričakovati, da se uveljavljena praksa ne bo spremenila tudi tokrat.

Z jutrišnjo pocenitvijo je gorivo v Sloveniji precej cenejše kot pri naših sosedih v Italiji. Na Madžarskem je najcenejši 95-oktanski bencin, v Avstriji pa dizel. Po podatkih AMZS, ki veljajo od 14. marca, stane liter 95-oktanskega bencina v Italiji 1,654 evra, dizel pa 1,548 evra, v Avstriji (1,203 evra; 1,132 evra), na Madžarskem (1,18 evra; 1,21 evra) in na Hrvaškem (1,28 evra; 1,20 evra).