Južni tok je mrtev

Gazprom je razdrl pogodbo in se odvezal obveznosti za projekt.

Objavljeno
21. januar 2016 18.13
Plinovod,polaganje cevi od Ceršaka proti Vodicam,Ljubljana Slovenija 08.08.2013
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana – V odgovor na bolgarska namigovanja, da bodo še ta mesec oživili projekt plinovoda Južni tok, je Gazprom objavil, da so razvezali pogodbo o projektu z družbo South Stream Trasport, ki so jo sklenili oktobra 2013.

Družba South Stream Transport se je strinjala, da odveže Gazprom vseh obveznosti, ki jih je imel po pogodbi, podpisani 2. oktobra 2013 in da se pogodba razdre. Ob tem je ruska agencija Tass sporočila še, da ruski minister za energijo ni potrdil nobenih domnev, da potekajo pogovori ali da ima kakšen načrt pogovorov z Bolgarijo. Bolgarski minister za gospodarstvo je izjavil, da bi Južni tok lahko kmalu oživili, ruska stran pa zavrača poročila, da bi se to lahko zgodilo.

Genaralna direktoriza za izvoz v Gazpromu Elena Burmistrova je medtem na evropski plinski konferenci na Dunaju poudarila pomen drugega Severnega toka, za katerega ne bodo porabili mesecev načrtovanja, saj je trasa znana. Po napovedih bo Evropa potrebovala dobavo dodatnih 165 milijard kubičnih metrov plina do leta 2035. Iz Severnega toka dve bodo plin pošiljali tudi v avstrijski Baumgarten in naprej v srednjo in južno Evropo. Gazprom je sicer lani izvedel tudi prvo dražbo plina iz Severnega toka.