Metod Dragonja na čelu 2TDK

Kljub pomislekom ostajata v 2TDK dva člana uprave, tudi Žarko Sajič, tretjega bodo iskali še nekaj tednov.
Objavljeno
15. november 2017 11.07
jer drugi tir
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Ljubljana - Nadzorniki državnega projektnega podjetja 2TDK, ki naj bi prevzelo investitorstvo nad gradnjo drugega tira, so za novega generalnega direktorja družbe s tremi zaposlenimi imenovali Metoda Dragonjo, ki je bil doslej svetovalec direktorja Žarka Sajiča.

Žarko Sajič ostaja direktor. Dragonja in Sajič skupaj odločata o ključnih zadevah v družbi, čeprav je bilo nekaj poskusov, da bi Sajiča umaknili iz poslovodstva.

Pri nadzornikih, ki jim predseduje Samo Logar, je prevladalo prizadevanje, da bi upravo okrepili še s tretjim članom, s strokovnjakom za področje gradbeništva ali montanistike, da bi lahko izpolnili kadrovske pogoje za vodenje tako zahtevnega projekta, kot je drugi tir. 2TDK naj bi vlogo investitorja prevzela po uveljavitvi zakona o drugem tiru, kar naj bi se zgodilo v začetku decembra. Za zdaj je razpis za izvedbo pripravljalnih del objavila Direkcija RS za infrastrukturo.

Integriteta in izkušnje

Čeprav je bil »zgolj« svetovalec direktorja, se je v javnosti in na številnih javnih razpravah o drugem tiru pojavljal predvsem Metod Dragonja, iz česar je bilo mogoče sklepati, da ima že s svojim prihodom v družbo ključno vlogo v tem projektu. Iz družbe 2TDK so sporočili, da je nadzorni svet pri izbiri poslovodstva upošteval »merila osebne integritete in etičnosti, visoke strokovnosti, dokazane poslovne uspešnosti in odličnih rezultatov pri dosedanjem delu v družbi«. Nadzorniki so upoštevali tudi njegove izkušnje pri vodenju kompleksnih projektov in upravljanju gospodarskih družb.


Metod Dragonja. Foto: Leon Vidic/Delo

V 2TDK pričakujejo, da bodo že decembra prejeli odgovor, da je Slovenija uspešno kandidirala pri pridobivanju evropskih sredstev iz blending programa, torej programa, ki spodbuja investicije, v katerih sodelujejo tudi subjekti zasebnega prava. To nenavadno funkcijo naj bi v 2TDK dobila država Madžarska, ki pa ne sme pridobiti enakega ali večjega deleža kot slovenska država.

Pogajanja z Madžarsko

Pogajanja z Madžarsko intenzivno potekajo in bi se morala kmalu končati. Podrobnosti o vsebini meddržavnega sporazuma o vstopu Madžarske v 2TDK pa nikakor ne pridejo v javnost, čeprav so jih predstavniki vlade napovedali takoj po uspešnem referendumu o zakonu o drugem tiru. Po nekaterih informacijah naj bi Madžarska dobila nekaj zemljišč na območju koprskega pristanišča, ki je zdaj še zunaj koncesijske pogodbe z Luko Koper.

V 2TDK se je pred tednom dni za tri delovna mesta prijavilo 150 kandidatov, prve selekcije pa še niso opravili.