Cerar: O finančnih virih za HE Mokrice še ne morem govoriti

Miro Cerar si je ogledal gradbišče predzadnje elektrarne na spodnji Savi, odgovora o finančnih vir za zadnjo ni imel.

Objavljeno
27. januar 2017 17.02
HE Brežice
Janoš Zore
Janoš Zore

Brežice - »Danes smo na največjem gradbišču v Sloveniji. Zelo me veseli, da dela dobro potekajo. Vlada je v zadnjih dveh letih izrazito podpirala ta projekt, da se ne bi ustavil. Vložili smo okoli 80 milijonov evrov,« je ob obisku HE Brežice dejal Miro Cerar.

Prvi od treh agregatov elektrarne testno proizvaja električno energijo od petka, po dveh mesecih bo brez nenačrtovanih zaustavitev sledila dvomesečna testna proizvodnja drugega agregata, zatem tretjega. Začetek enoletnega poskusnega oziroma komercialnega obratovanja elektrarne, ki so jo začeli graditi marca 2014, je 25. september.

Medtem ko je vlada lani s preusmeritvijo 40,7 milijona evrov dividend energetskih družb v gradnjo akumulacijskega jezera omogočila pravočasno dokončanje 278-milijonske brežiške elektrarne, Cerar danes ni znal povedati, kje bo vlada vzela 72 milijonov evrov za gradnjo neeneregtske infrastrukture ob zadnji HE na spodnji Savi pri Mokricah (z energetskim delom je investicija ovrednotena na 147 milijonov evrov): »Seveda si želimo, da nadaljujemo zgodbo s HE Mokrice. Če bo vse, kot načrtujemo, bi do sredine leta lahko zbrali vso zaključno dokumentacijo in se nato lotili nadaljnjih korakov. O finančnih virih še ne morem govoriti.«

Infrastrukturni minister Gašperšič je na vprašanje Dela o pogovorih z okoljskim ministrstvom glede financiranja mokriške elektrarne (na MOP s slednjo ne želijo pretirano obremeniti vodnega sklada) odgovoril, le »da so pogovori v teku.«

Družba Hidroelektrarne na spodnji Savi načrtuje začetek gradnje HE Mokrice v drugi polovici leta 2018, država mora pred tem zagotoviti več milijonov evrov za nakup zemljišč.