Pet občin zanima paviljon z Expa

Za trajno umestitev paviljona iz Milana se zanimajo Ajdovščina, Kočevje, Murska Sobota, Ptuj in Zagorje ob Savi.

Objavljeno
11. marec 2016 11.23
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Ljubljana - Na agencijo Spirit Slovenija, ki je 25. februarja objavila razpis za upravljavca slovenskega paviljona z milanskega Expa 2015, je do četrtka prispelo pet prijav petih slovenskih občin. Poleg do sedaj že znanih Murske Sobote in Zagorja ob Savi se za paviljon potegujejo še občine Ptuj, Kočevje in Ajdovščina.

Sandra Stermšek z agencije Spirit Slovenija nam je povedala, da bodo z odpiranjem prijav počakali še do torka, ker si pošta pridržuje pravico do dostave v treh dneh.

»Toda verjetnost, da prispe še kakšna prijava, je zelo majhna,« pravi Stermškova. V torek se bo potem sestala komisija, ki bo odprla in pregledala prispele prijave in kmalu zatem izbrala po njeni oceni najprimernejšo. Svoje mnenje bo potem komisija posredovala vladi, ki bo na eni od prihodnjih sej odločila, katera občina bo dobila paviljon.

Vsaka občina ima svojo idejo

Kot smo še pisali, razpisne pogoje izpolnjujeta tako občina Murska Sobota kot občina Zagorje. Prva bi v paviljonu, ki bi ga postavili v neposredni bližini avtoceste, rada uredila nekakšna predstavitvena vrata v Pomurje, kjer bi se lahko obiskovalcem predstavil pomurski turizem in gospodarstvo. Zagorjani bi v paviljonu, ki bi ga postavili na lastnem zemljišču ob vhodu v Evropark, radi uredili vozlišče znanja zasavske regije.

Ptujčani bi paviljon radi uporabili kot razstavni prostor za številne bogate arheološke najdbe, ki sedaj počivajo v depojih ptujskega muzeja, nam je dejal podžupan mestne občine Ptuj Gorazd Orešek. Najstarejše slovensko mesto bi paviljon umestilo na elitno lokacijo v bližini novega parkirišča na desnem bregu Drave tik pred mostom za pešce.

»S paviljonom bi radi na krožno turistično pot po mestu privabili čimveč obiskovalcev. Pripravili smo vse v skladu z razpisom - od zemljišča do finančne konstrukcije in strokovnih vsebinskih podlag. Postavitev in ureditev paviljona bi financirali delno iz občinskega proračuna in delno iz sredstev za celostne teritorialne naložbe.«

Vstopno točko v Deželo vodnih koles

Občina Ajdovščina bi paviljon umestila na območje poslovne cone Pod obvoznico, na južno obrobje mesta Ajdovščina, v kompleks, ki ga omejujejo avtocesta, obvoznica in reka Hubelj.

»Vsebine, ki bi bile umeščene v paviljon, so del širšega projekta Tržnica okusov Vipavske doline, katerega cilji so ustaviti tranzitnega gosta, ki potuje mimo Ajdovščine in goste, ki bi se v Ajdovščino odpravili zgolj zaradi naše ponudbe. Gostom želimo omogočiti pristen stik z lokalno hrano in posebnostmi ter mu ponuditi pristno in celostno doživetje. Paviljon bi v tem projektu predstavljal vstopno točko v Deželo vodnih koles,« so nam sporočili.

V Kočevju pa bi v paviljonu radi razvijali znanje, ki je povezano s Kočevsko. V njem naj bi nastal inštitut za lesarstvo in napredno tehnološko rabo lesa, ki ga v Sloveniji še nimamo.

»Inštitut načrtujemo ustanoviti skupaj z izobraževalno-raziskovalnimi ustanovami, gospodarskimi subjekti in javnimi inštitucijami v regiji. Vsebinsko bo paviljon umeščen v širši regionalni projekt Lesni centri Dolenjske, katerega večji vsebinski del se odvija ravno na Kočevskem,« pravijo na občini.