Poraba elektrike junija večja

Elektrike smo letos porabili več kot lani, proizvodnja pa se je zmanjšala.

Objavljeno
25. julij 2017 13.27
Elektrika,energija,Ljubljana Slovenija 17.01.2014
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana - Junija je bila poraba električne energije za 4 odstotke večja v primerjavi z enakim obdobjem lani, proizvodnja električne energije pa se je junija v primerjavi z majem zmanjšala za 9 odstotkov, prav tako se je zmanjšala oskrba z energenti, sporoča statistični urad.

Junija je bila neto skupna proizvodnja električne energije 1160 gigavatnih ur (GWh) in se je glede na maj zmanjšala. Porabili smo 1170 GWh, kar je za en odstotek več kot maja.

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je zmanjšala za 8 odstotkov. V termoelektrarnah je bila proizvodnja manjša za 17 odstotkov, v jedrski elektrarni Krško pa je bila proizvodnja manjša za 5 odstotkov. Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv junija manjša za 15 odstotkov.

Junija smo v Slovenijo uvozili 852 GWh, izvozili pa 809 GWh električne energije.

Padec oskrbe

Statistični urad je zaznal tudi padec oskrbe pri vseh energentih, razen pri petrolejskemu gorivu za reaktivne motorje in pri dizelskemu gorivu. Oskrbi pri teh dveh spremljanih kategorijah sta se v primerjavi s prejšnjim mesecem povečali za 37 odstotkov in za 3 odstotke.

Oskrba z ekstra lahkim kurilnim oljem je padla za 39 odstotkov, oskrba z rjavim premogom in lignitom za 12 odstotkov, z zemeljskim plinom za 11 odstotkov, s črnim premogom in antracitom za 6 odstotkov, s koksom za 6 odstotkov, motornim bencinom za 5 odstokov, oskrba z drugimi naftnimi proizvodi pa za 5 odstotkov.