Sanjske službe v državni družbi 2TDK

Za tri delovna mesta strokovnjakov prihodnjega investitorja v drugi tir se je prijavilo najmanj sto kandidatov.
Objavljeno
03. november 2017 21.08
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Ljubljana – Na razpis za tri nova delovna mesta v podjetju 2TDK, ki se je končal 2. novembra opolnoči, se je prijavilo več kot sto kandidatov. Datum izbire novih sodelavcev ni znan, saj bodo morali pregledati prošnje in opraviti pogovore s kandidati, ki izpolnjujejo pogoje.

Državna družba 2TDK, ki bo kmalu odgovorna za vodenje investicij za drugi tir, je z razpisom iskala strokovnjaka za javna naročila in koncesije, strokovnjaka za predore ter strokovnega sodelavca za administracijo, upravljanje človeških virov in varnost. Med pogoji za strokovnjaka za javna naročila so visokošolska izobrazba pravne smeri, deset let delovnih izkušenj, pravosodni izpit, ciljna usmerjenost, natančnost, zanesljivost, osebna integriteta, tekoče znanje angleščine. Prednost bodo imeli kandidati z znanjem več tujih jezikov in dodatno izobrazbo ter z izkušnjami iz prijavljanja na razpise za pridobivanje sredstev EU. Od kandidatov za strokovnjaka za predore pričakujejo rudarsko in gradbeniško izobrazbo, deset let delovnih izkušenj, tekoče znanje angleščine.

Referendumski rezultati znani 20. novembra

Družba 2TDK bi morala investitorstvo za drugi tir prevzeti po tem, ko bodo znani uradni rezultati referenduma o zakonu o drugem tiru. Čeprav je bil referendum že 24. septembra in je zakon o 2TDK dokončno potrjen, bodo referendumski rezultati uradno znani šele do 20. novembra. Tedaj bo 2TDK morda lahko prevzel tudi investitorstvo pripravljalnih del. Za ta se je do 24. oktobra prijavilo kar 15 podjetij, najnižjo ponudbo sta oddala Kolektor CPG in Euroasfalt BiH (14,477 milijona evrov).


Železniška proga Divača-Koper. Foto: Jure Eržen/Delo

Tudi informacije o tem, kdaj bodo izbrali izvajalca za dograditev dostopnih cest za gradnjo drugega tira, ni mogoče napovedati. Razpisna komisija Direkcije RS za infrastrukturo mora proučiti vse ponudbe, odločiti o najboljšem ponudniku in počakati na morebitne pritožbe. Če jih ne bo, lahko pričakujemo odločitev decembra. Malo verjetno je, da bi še v istem mesecu lahko izvajalci začeli delo, kot je lani obljubil in na to obljubo vezal svojo funkcijo infrastruktuni minister Peter Gašperšič.

Za pripravljalna dela so na ministrstvu za infrastrukturo predvideli 44 milijonov evrov, kolikor so pridobili nepovratnih evropskih sredstev iz instrumenta za povezovanje Evrope. Tedaj so samo gradnjo dostopnih cest ocenili na 20 milijonov evrov, za izdelavo projekta za izvedbo (PZI) so predvideli 20 milijonov evrov (a izdelave še niso razpisali), s konzorcijem sedmih podjetij, ki jih vodi ZRMK, so za 3,1 milijona evrov oddali geološke, hidrogeološke, krasoslovne in geotehniške raziskave. Oddaja del za arheologijo (malo več kot milijon evrov) pa se vleče že 15 mesecev.

Do konca leta bi moralo biti znano, ali bo Slovenija pridobila še 163,5 milijona evrov iz blendinškega razpisa, ki temelji na finančni konstrukciji za glavna dela drugega tira iz različnih finančnih virov. Vlada bi morala kmalu predstaviti tudi vsebino meddržavnega sporazuma z Madžarsko o možnosti madžarskega sofinanciranja največjega državnega strateškega projekta.