Stanovanja cenejša od povprečnega avtomobila

V Laškem enosobno stanovanje, potrebno prenove, dobite za 8800 evrov, štirisobno stanovanje v Pomurju pa za 22.000 evrov.

Objavljeno
15. avgust 2016 20.06
Jan Bratanič
Jan Bratanič

Ljubljana − Med brskanjem po spletnih straneh z najbolj bogato bero novih in rabljenih stanovanj bi hitro lahko dobili vtis, da je iskanje spodobnega stanovanja po Sloveniji, ki bi stalo manj od 100.000 evrov, nesmotrno početje. A že malo globlje brskanje po množici oglasov razkrije pester nabor cenovno dostopnih, večinoma majhnih stanovanj, ki bi z razmeroma majhnimi vložki omogočila domovanje že za 15.000 evrov, za 50.000 evrov pa je že mogoče izbrati kraj, okoliš, število sob in stopnjo ohranjenosti stanovanja.

Pred nakupom si je treba odgovoriti vsaj na dve vprašanji: Kje v Sloveniji bi želeli kupiti nepremičnino? Kdo bo živel v njej, ena oseba, dve ali družina?

Ob trenutnih razmerah na finančnem in nepremičninskem trgu je odločitev za nakup nepremičnine smiselna, se strinja večina strokovnjakov na tem področju. Cene stanovanj so kljub rastočem povpraševanju namreč danes približno 15 odstotkov nižje kot leta 2010, medtem ko je denarna politika Evropske centralne banke hkrati močno pocenila posojila. Zmes različnih okoliščin pomeni, da se lahko z nakupom nove nepremičnine spogledujejo tudi manj premožni Slovenci. V Laškem je denimo mogoče kupiti 31,2 kvadratna metra veliko enosobno stanovanje za le 8800 evrov. Stanovanje v prvem nadstropju v hiši iz leta 1890 je sicer potrebno prenove, ki pa jo je mogoče z nekaj iznajdljivosti in lastnega znoja nedvomno izvesti za okoli 10.000 evrov. Ob najemu 20.000 evrov desetletnega posojila z zastavo nepremičnine pomeni nakup nepremičnine manj kot 200 evrov mesečnega stroška.


V Laškem enosobno stanovanje, potrebno prenove, dobite za 8800 evrov. Vir: nepremicnine.net

Izjemno poceni je mogoče najti tudi stanovanje v kakšnem večjem mestu, kar potrjuje Mateja Voršič iz nepremičninske agencije Century 21: »Lani smo prodali stanovanje na Cankarjevi ulici v Mariboru, veliko 41,9 kvadratnega metra, v stavbi iz leta 1897, ki je bila obnovljena leta 1993, in sicer za ceno 16.500 evrov. Začetna oglaševana cena je bila 5000 evrov višja.« Za 10.000 evrov v Mariboru ne boste našli stanovanja, tu in tam pride v ponudbo kakšno iz okoliških krajev, vendar so objekti ponavadi v slabšem stanju.

V Mariboru boste za garsonjero odšteli okrog 14.000 €. Vir: nepremicnine.net

Podobno je tudi drugod po Sloveniji. Boris Kaluža, direktor agencije Land, ki je specializirana za Notranjsko, Kras in Primorsko, se spomni, da je prodal doslej najcenejšo garsonjero v Ilirski Bistrici. Cena je znašala 14.500 evrov, če bi bila stavba starejša, pa bi se lahko spustila tudi pod mejo 10.000 evrov. »Nekatera neobnovljena stanovanja v starejših zanemarjenih blokih, grajenih pred drugo svetovno vojno, se namreč prodajajo tudi od 250 evrov za kvadratni meter.« V Novem mestu pa tako poceni nepremičnin ni. »Za deset tisočakov je težko dobiti karkoli,« pravi Blaž Čampa, direktor nepremičninske agencije Inteleks, in dodaja, da so se cene garsonjer tudi v primežu najhujše krize gibale okoli 25.000 evrov, pa še to v kakšni stari neobnovljeni garsonjeri v višjem nadstropju stavbe brez dvigala.

Ilirska Bistrica - 21.000 € Vir: nepremicnine.net

Pa v Ljubljani? Za 16.000 evrov se v Šiški dobi sobo, in to zelo majhno, saj meri zgolj 7,2 kvadratnega metra. Na Turjanskem vrhu v Pomurju je mogoče za šest tisočakov več dobiti na primer skoraj 13-krat večje štirisobno stanovanje.


Ljubljana Šiška - 16.000 € Vir: nepremičnine.net

50.000 evrov dovolj za spodobno stanovanje

Če ima potencialni kupec možnost najeti 50.000 evrov posojila, pa se mu odpre cel spekter novih možnosti. Toda tudi tu je veliko odvisnega od lokacije stanovanja. »Če izhajamo iz nepremičninskih razmer na Štajerskem, lahko kupec dobi dvosobno stanovanje. V Ljubljani pa ima ta oseba verjetno težavo, saj bo verjetno lahko našla zgolj kakšno starejšo garsonjero,« govori iz izkušenj Robi Slana iz agencije Century 21.

Zaradi pomanjkanja ponudbe so visoke cene tudi v Novem mestu, kjer je mogoče za 50.000 evrov dobiti novejšo garsonjero ali srednje staro in delno obnovljeno enosobno stanovanje. »Morda tudi kakšno 1,5- ali 2-sobno stanovanje, potrebno celovite obnove, v starejšem bloku,« meni Čampa. Na Notranjskem so cene precej nižje. V Postojni je tako po besedah Kaluže možno kupiti povsem solidno, sicer neobnovljeno, vendar lepo vzdrževano, dvo- ali 2,5-sobno stanovanje do velikosti 65 kvadratnih metrov. V Pivki in Ilirski Bistrici, kjer so cene še precej nižje, pa je z nekaj truda mogoče kupiti tudi manjšo hišo s 100 kvadratnimi metri bivalne površine.


Pivka - 11.000 €  Vir: nepremicnine.net

V Sloveniji torej ni težko najti cenovno ugodnega stanovanja. Čeprav raste povpraševanje po stanovanjih, ki jih iščejo mladi pari ali posamezniki oziroma starejši, ki so prodali hiše ali večja stanovanja, namreč količina ponudbe še naprej močno presega povpraševanje.