Šesti blok Teša samodejno ustavljen

Okvaro bodo odpravili v nekaj dneh, Velenjčani sinoči na hladnem.
Objavljeno
30. november 2017 13.57
Brane Piano
Brane Piano

Šoštanj − V sredo zvečer se je samodejno zaustavil šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš), so sporočili s Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). »Do samodejne varnostne zaustavitve turbine in zatem celotnega bloka je prišlo zaradi odpovedi na krmilno-zaščitnem sistemu upravljanja turbinske zaščite,« so pojasnili.

V Komunalnem podjetju Velenje, ki iz Teša prevzema toplotno energijo za vso Šaleško dolino, pa so povedali, da je bila zato dobava toplote za vso dolino prekinjena štiri ure, motnje pa so se nadaljevale še danes do 11. ure.

V Tešu napovedujejo, da bodo okvaro odpravili v nekaj dneh. Do ponovne sinhronizacije šestega bloka z omrežjem bo v Šoštanju deloval četrti blok, kar bo po zagotovilih HSE zadostovalo za zanesljivo preskrbo Slovenije z električno energijo.

Daljinsko toplotno omrežje je brez preskrbe ostalo že včeraj ob 17.30, ponovno pa je bilo vzpostavljeno ob 21.30, vendar z motnjami in s tretjino nižjo zmogljivostjo od potrebne.

»Motnje pri dobavi toplotne energije so se nadaljevale še v zgodnje jutranje ure in dopoldan. V tem času je bila dobava toplotne energije iz proizvodnega vira še vedno pod zahtevano mejo, zato so bile na posameznih odsekih omrežja še vedno motnje dobave toplotne energije našim uporabnikom, ki so se končale po 11. uri,« so pojasnili v Komunalnem podjetju.

V Tešu, smo izvedeli prek Komunalnega podjetja, so po izpadu šestega bloka namreč imeli težave tudi z zagonom plinskih turbin. »Na direktorja Teša smo nemudoma naslovili dopis, v katerem opozarjamo na kršenje nekaterih členov pogodbe o prodaji in nakupu toplotne energije, in zaprosili za pojasnilo razlogov, kaj je vzrok za kršitev pogodbe. Prav tako od predstavnikov Teša pričakujemo konstruktiven pogovor in konkretne predloge rešitev, da ob morebitnih tovrstnih težavah v prihodnje ne bi bila več ogrožena kakovostna in nemotena preskrba uporabnikov s toplotno energijo,« so povedali v Komunalnem podjetju.

Šesti blok, kakor so pojasnili v tiskovni službi HSE, v Šoštanju redno obratuje od 25. junija 2015. Njegova dosedanja razpoložljivost je bila 97,63-odstotna, v prvih desetih mesecih leta 2017 pa 96,78-odstotna. To je primerljivo s tistimi evropskimi elektrarnami, ki so v vrhu po zanesljivosti obratovanja in proizvodnje električne energije ter po razpoložljivosti.

Sicer pa je šesti blok Teša letos proizvedel 2976 gigavatnih ur električne energije, največ, 350 gigavatnih ur, v januarju 2017. Delež proizvodnje šestega bloka v celotni proizvodnji skupine HSE je bil 45-odstoten, v celotni slovenski proizvodnji električne energije pa 23-odstoten.