Svet za civilni nadzor: Cerar naj preveri projekt drugi tir

Poleg previsokih investicijskih vrednosti projekta ugotavljajo, da je ustanovitev družbe 2TDK brez zakonske podlage.

Objavljeno
05. marec 2017 15.22
Š. P., STA
Š. P., STA
Ljubljana - Predvidene investicijske vrednosti projekta drugi tir Divača-Koper so mnogo previsoke, kar je posledica nestrokovno pripravljenih investicijskih ocen, menijo v svetu za civilni nadzor. Premierja Mira Cerarja zato v pismu pozivajo, naj projekt preveri, saj bo v nasprotnem primeru prevzel osebno odgovornost zaradi »opustitve dolžne skrbnosti«.

Svet za civilni nadzor projekta drugi tir poleg omenjenih previsokih investicijskih vrednosti projekta med drugim ugotavlja, da je ustanovitev družbe 2TDK brez zakonske podlage in v nasprotju z veljavnimi predpisi o gradnji železnic v Sloveniji.

Ministrstvo za finance je po mnenju sveta za civilni nadzor pri sprejemu te odločitve očitno opustilo dolžno skrbnost nadzora glede zakonitosti in gospodarnosti nad uporabo sredstev proračuna. Dovolilo je namreč izvedbo vplačila osnovnega kapitala v višini milijon evrov, obenem pa je pri sprejemanju proračuna za leti 2016 in 2017 spregledalo, da ni zagotovljene pravne podlage po zakonu o javnih financah za predvidene dokapitalizacije v 2TDK v višini 200 milijonov evrov, so navedli.

Zahteva usmerjena k varovanju premoženjskih interesov države

Po njihovi oceni nestrokovno nadaljevanje vodenja investicije drugi tir Divača-Koper pomeni nadaljevanje škodljivega ravnanja, za katero nosita politično, moralno in materialno odgovornost vlada in njen predsednik. Zato od Cerarja zahtevajo, naj se osebno odloči za preverjanje vodenja projekta izgradnje drugega tira. Kot poudarjajo, je njihova zahteva dobronamerna in usmerjena k varovanju premoženjskih interesov države.

Pravočasna preveritev projekta bo po njihovem prepričanju preprečila zlorabe javnega denarja, kot so jih zagrešili pristojni organi pri projektu Teš 6. Če premier tega ne bi storil, bi po navedbah sveta glede na javno argumentirane ugotovitve in strokovno ugotovljena dejstva prevzel »osebno odgovornost zaradi opustitve dolžne skrbnosti".

V svetu pa so Cerarju pri tem pripravljeni nuditi strokovno pomoč. Pri tem ne pričakujejo plačila, so pa pripravljeni preveriti vsa ključna tehnična, ekonomska in pravna vprašanja izgradnje drugega tira Divača-Koper, je še navedeno v pismu premierju, pod katero se je podpisalo sedem članov Koordinacijskega odbora sveta za civilni nadzor projekta drugi tir na čelu z Emilom Milanom Pintarjem.