Uspešen prvi polet kitajskega letala C919

Z njim bi na Kitajskem radi zmanjšali odvisnost od evropskega Airbusa in ameriškega Boeinga.

Objavljeno
05. maj 2017 15.39
CHina New Jetliner
C. P.
C. P.

Šanghaj − Danes je na letališču Pudong International Airport uspešno prestalo prvi 80-minutni polet prvo večje potniško letalo, izdelano na Kitajskem. Gre za ozkotrupno letalo C919, ki ga je izdelala družba Comac (Comercial Aircraft Corp. of China), ki je v državni lasti. S tem letalom bodo na Kitajskem poskušali zmanjšati svojo odvisnost od evropskega Airbusa in ameriškega Boeinga.

Letalo C919, ki lahko sprejme 168 potnikov in preleti 5555 kilometrov, so testirali na višini 3000 metrov, kar je 7000 metrov nižje od običajnih rednih letov, in pri hitrosti okoli 300 kilometrov na uro.

Širokotrupno letalo razvijajo skupaj z Rusi

Prvi let večjega kitajskega potniškega letala sicer prihaja slabo leto po prvem komercialnem poletu regionalnega letala ARJ21, ki so ga prav tako proizvedli v Comacu. ARJ21 ima 90 sedežev, lani pa je poletel z večletno zamudo. Tudi model C919 bi moral poleteti že lani. Poleg omenjenih modelov Kitajska razvija tudi širokotrupno letalo C929 za daljše razdalje, pri tem pa sodeluje z Rusijo.

Letalo C919 bo sprejelo do 168 potnikov, največ kupcev pa bo dobilo na kitajskem trgu. Foto: AP

Preden bo letalo C919 dejansko pripravljeno na redne komercialne lete, bo moralo prestati še več različnih testov in pridobiti številna dovoljenja. Čeprav Comac namerava poleg kitajskega pridobiti tudi evropski in ameriški certifikat, letalski strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko trajalo precej časa, preden bodo kupci po svetu začeli zaupati kitajskim letalom. Več uspeha se ob močni podpori države Comacu verjetno obeta na domačem trgu.