Luka Koper: Z dvigali do več kontejnerjev

Povečali bodo produktivnost na kontejnerskem terminalu, saj so prejeli prva tri od skupno sedmih električnih samostojnih RTG dvigal.

Objavljeno
12. september 2016 20.25
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Koper – Luka Koper bo v naslednjih tednih in mesecih lahko povečala produktivnost na kontejnerskem terminalu, saj so prejeli prva tri od skupno sedmih električnih samostojnih RTG dvigal z gumijastimi kolesi za pretovor kontejnerjev.

Dvigala je izdelalo finsko podjetje Konecranes, nosilno konstrukcijo pa so zvarili v hrvaškem podjetju Radež. Dvigala, vsako je težko 142 ton, so sestavili v Splitu in jih z 90 metrov dolgo maono pripeljali po morju do Kopra.

Dvigala poganja elektrika, zato so okolju prijaznejša. Pod njimi je mogoče skladiščiti 7 vrst kontejnerjev in po pet v višino. Dvigalo lahko dvigne nekaj čez 40 ton teže. Prva tri bodo lahko začela s pretovorom čez nekaj tednov, preostala štiri pa se bodo pridružila v dveh mesecih. Luka bo imela tako 22 RTG dvigal. Zmogljivejša mehanizacija je del prenove kontejnerskega terminala in načrtovanega podaljšanja prvega pomola ter povečanja skladiščnih površin za zabojnike.

Po načrtih naj bi do leta 2020 samo na kontejnerskem terminalu investirali skupaj za 235 milijonov evrov (od tega so za letos dobavljenih 10 dvigal namenili 20 milijonov evrov), pri čemer je največji poseg podaljšanje prvega pomola. Za slednje morajo najprej pridobiti okoljevarstveno soglasje od Agencije RS za okolje. To bo lahko izdano po odločitvi, ali bo mestna občina Koper stranka v postopku; to so že pred meseci zahtevali v MOK. V Luki so predvidevali, da bodo najkasneje v začetku leta 2017 imeli gradbeno dovoljenje in da bi tedaj lahko začeli z deli.