Za razvoj regij na voljo več kot 400 milijonov evrov

Gospodarski minister Počivalšek podpisal prve dogovore o razvoju regij z Gorenjsko in osrednjeslovensko regijo, skupaj vredne blizu 30 milijonov evrov.
Objavljeno
27. oktober 2017 20.37
Silva Čeh
Silva Čeh

Ljubljana - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je s predsednikom Razvojnega sveta Ljubljanske urbane regije Metodom Ropretom in predsednikom Razvojnega sveta Gorenjske razvojne regije Stanislavom Bobnarjem podpisal prva dva dogovora o razvoju regij, s katerim sta se regiji z resornimi ministrstvi dogovorili o sofinanciranju petih projektov, so sposorčili iz ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).


Gorenjska regija je z današnjim podpisom dobila podporo štirim projektom v skupni vrednosti okoli 28 milijonov evrov, dobrih 11 milijonov evrov sredstev bodo prispevala ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za infrastrukturo in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, preostalo so sredstva občin in drugi viri. Dogovorili so se, da bodo s sredstvi uredili odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda v porečju zgornje Save in na območju kranjskega in sorškega polja, naredili kolesarsko povezavo Jesenice - Lesce - Bled, bivalno enoto za starejše in podprli regijsko štipendijsko shemo.


V dogovor za razvoj Osrednjeslovenske regije pa je zdaj uvrščen le en projekt, vreden17,8 milijonov evrov. Zanj bo ministrstvo za okolje in prostor bo zagotovilo 9 milijonov evrov, preostalo pa občine in drugi viri financiranja. D temi sredstvi, napovedujejo, bodo izvedli projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju Ljubljanice.


 Novi instrument regionalne politike


Dogovori za razvoj regij so nov instrument regionalne politike, zato so podpisi prvih dogovorov za toliko bolj pomembni. Pri pripravi se je izkazalo, da so velik izziv za MGRT in celotno vlado kakor tudi za regije, je poudaril minister. Kot pojasnjujejo, je bilo treba »dopolniti zakonske podlage in vzpostaviti mehanizme, ki jih predvideva zakon, tako na regijski kot na državni ravni. Skozi teritorialni razvojni dialog je bilo treba uskladiti predloge regij in države. In potrebno je bilo zagotoviti sredstva v proračunih vseh pristojnih ministrstev, kar pomeni, da smo morali uskladiti razvojne cilje regij s cilji resornih politik.«


V kratkem podpisi s še 9 regijami


Teritorialni dialog vodimo z vsemi regijami, dogovor pa bomo v kratkem podpisali še z devetimi regijami. Skupno bo podprtih 29 projektov, v skupni vrednosti nekaj več kot 101 milijon evrov, sporočajo iz MGRT. 


Za regijske projekte bo na voljo 430 milijonov evrov


Potrebe v regijah so vedno večjo od njihovih zmožnosti financiranja, zato MGRT napovdeuje nadaljevanje teritorialnega dialoga. »Vlada je v ta namen že dodelila dodatne pravice porabe iz sredstev Operativnega programa evropske kohezijske politike, tako bomo predvidoma v drugem tednu novembra objavili drugo povabilo regijam za predložitev projektnih predlogov, ki bo predvidoma odprto dva meseca. Za uresničevanje regijskih projektov bo tokrat na voljo približno 430 milijonov evrov, 297 milijonov evrov za Vzhodno in 133 milijonov evrov za Zahodno kohezijsko regijo, « je napovedal minister Počivalšek