Janković s tožbo proti Bavčarju in Šrotu

Na koprskem sodišču se bo začela obravnava, v kateri Zoran Janković oz. nekdanji menedžerji Mecatorja s tožbo zahtevajo tretjino družbe. Janković pojasnjuje tudi ozadje razvpite prodaje. Na njegove besede se je že odzval prvi mož Pivovarne Laško.

Objavljeno
08. januar 2008 17.45
Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar
Ljubljana - Na koprskem okrožnem sodišču se bo v sredo začela obravnava v tožbi, ki jo je nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković vložil proti Pivovarni Laško in Istrabenzu. V njej dokazuje, da sta Laško in Istrabenz skladno s 7. septembra 2005 podpisanim dogovorom dolžna tretjino delnic Mercatorja prodati vodstvu družbe. Janković oziroma nekdanji menedžerji Mecatorja po njegovih besedah zato s tožbo zahtevajo tretjino Mercatorja po ceni 38.000 tolarjev in z obrestmi, ne izključujejo pa možnosti poravnave.

Kot je danes na novinarski konferenci dejal Janković, se sam obravnave v Kopru ne bo udeležil. "Zastopata me dve odvetniški hiši, Čeferin in Colja&Rojs," je dejal Janković, ki ni seznanjen, ali bo obravnava potekala za zaprtimi vrati ali ne.

Delež Mercatorja prodan na razvpitem sestanku s premierom Janšo?

Janković je tožbo zoper Laško in Istrabenz vložil maja 2006, v njej pa dokazuje, da so se s prvima možema Laškega in Istrabenza, Boškom Šrotom (takrat še v vlogi namestnika prvega moža Laščanov) in Igorjem Bavčarjem, dogovorili, da si bodo po izstopu države iz lastništva Mercatorja Istrabenz, Pivovarna Laško in nekdanje vodstvo Mercatorja (družba KLM - ta ima še vedno 60.000 delnic Mercatorja) razdelili deleža Kada in Soda v družbi ter dokapitalizacijske delnice.

Kot je poudaril Janković, pa je bil delež Mercatorja Laščanom in Istrabenzu dejansko prodan že na razvpitem sestanku s predsednikom vlade Janezom Janšo 12. avgusta 2005. "Janša je Pivovarni Laško in Istrabenzu takrat dejansko prodal delnice Mercatorja," je dejal Janković in pojasnil, da sta se poleg omenjenih sestanka udeležila tudi prvi mož KD Group Matjaž Gantar in nekdanja državna sekretarka Andrijana Starina Kosem, ki jo Janković označuje kot "največjo izdajalko v gospodarstvu".

Janković: Do prodaje Mercatorja prišlo v zameno za vpliv v Delu

"Sestanek pri predsedniku vlade je bil ob 16. uri, ob 17.30 pa sem se na kosilu dobil z Bavčarjem in Gantarjem, ki sta mi vsebino sestanka jasno sporočila," je kronologijo dogodkov 12. avgusta 2005, povezanih z Mercatorjem, pojasnil Janković. Da so se na sestanku dogovorili za prodajo Mercatorja, je nedavno v pogovoru za Sobotno prilogo Dela priznal tudi Šrot. "Gre za precedens v tej državi, da predsednik vlade proda delnice podjetja," je poudaril Janković in dodal, da je do prodaje Mercatorja prišlo v zameno za vpliv v Delu.

Janković ne ve, ali so na sestanku pri premieru govorili tudi o njegovi odstavitvi s položaja predsednika uprave Mercatorja. "Tudi če so se tako zmenili, mi ne bi povedali. Nasprotno, ko sem vprašal, kdo naj bi bil šef Mercatorja, je Bavčar rekel: 'A naj te samo hvalimo? Pa saj si tako najboljši v trgovini.' Saj ni bil daleč od resnice," je pojasnil Janković in spomnil na številne pridobljene menedžerske nagrade v času vodenja Mercatorja.

Kot pravi Janković, se bo slej kot prej tudi razvedelo, da obstaja neka pogodba o upravljanju Dela, "s katero družbo upravljajo drugi, ne lastniki". "Menda obstaja tudi dokument, po katerem je Istrabenz isti dan, ko je kupil Mercator, že podpisal predkupno pogodbo za prodajo delnic Mercatorja Pivovarni Laško, medtem ko je Bavčar takrat govoril, da je nakup Mercatorja dolgoročna naložba," je razkril Janković. To mu je, kot je dejal, povedal Šrot še pred intervjujem za Delovo Sobotno prilogo z dne 22. decembra 2007.

O dogovorih po trditvah Jankovića obstajajo dokumenti

Janković se je namreč takrat odzval Šrotovemu povabilu in se srečal z njim na kosilu, kjer sta "obnovila zgodovino dogajanja v zvezi s prodajo Mercatorja, o kateri se oba strinjava". "Šlo je za zelo dober pogovor," je zatrdil Janković, ki se s Šrotovimi navedbami za Sobotno prilogo strinja, in sicer z izjemo ene točke: da je bil Janković tisti, ki je ponudil sodelovanje Janezu Janši in mu zagotovil, da lahko Laščane v prodajo Dela prisili tako, da umakne njihove proizvode s polic Mercatorja. "Odgovorno poudarjam, da z Janšo nisem o tem nikoli govoril, niti s kom drugim, ki bi to prenesel Janši."

V zvezi s prodajo Mercatorja ima vsak od udeležencev svojo zgodbo, a je ta po Jankovićevem prepričanju zelo preprosta. "29. junija so Bavčar, Gantar in Šrot podpisali dokument, v katerem so se uskladili glede Abanke, ki naj bi jo dobila KD Group, a je bila nato ta izigrana, glede prodaje Mercatorja Laškemu in Istrabenzu, kar je realizirano, in glede upravljanja Dela v korist vlade. Ta dokument mi je pokazal nekdanji prvi mož Laščanov Tone Turnšek."

Janković zato zadnje poteze urada za varstvo konkurence glede omejevanja glasovalnih pravic Pivovarne Laško za Mercator označuje kot "veliko neumnost", saj sta Laško in Istrabenz že leta 2005 kupila velik delež Mercatorja. "To leto in pol ni nikogar motilo, dokler ni prišlo do spora med kapitalom, ki ga zdaj sramotno imenujejo tajkuni, in vlado," je dejal Janković.

Janković je torej potrdil Šrotove navedbe, pri čemer kot laž označuje besede, da je sam ponudil sodelovanje Janši, prav tako pa ne verjame, da je Starina Kosmova prišla k Šrotu zaradi "nekih visokih moralnih vzgibov". Glede na vladni podpis moralno-etičnega kodeksa ob nastopu mandata Janković meni, da bi moral Janša takoj dati jasen znak, da se zaradi krivde odstavi nadzorni svet in uprava Kada ter upravni odbor in uprava Soda.

"Imam dokument, kjer je utemeljena prodaja Mercatorja Laškemu in Istrabenzu. Ta dokument so na Kadu in Sodu dobili 8. in 9. septembra 2005, ko so morali potrditi pogodbe z Laškim in Istrabenzom. Če je bila prodaja izpeljana 12. avgusta, ne vem, kaj so potrjevali. Treba se je vprašati, ali bo v tej državi kakšen nadzornik končno odgovarjal s svojim premoženjem za poteze, ki niso v dobro družbe in imajo druge nagibe," je poudaril Janković.

Janković bo svoj pogled na prodajo Mercatorja prihodnji teden pojasnil tudi pred parlamentarno preiskovalno komisija, ki preučuje domnevno sporne prodaje deležev Kada in Soda v 83 gospodarskih družbah. Kot je dejal, se bo seje komisije, ki ji predseduje Branko Marinič (SDS), "z veseljem udeležil".

Šrot: Janković izkrivlja resnico o pritiskih

Na današnje navedbe nekdanjega predsednika uprave Mercatorja Zorana Jankovića v zvezi s prodajo Mercatorja se je že odzval prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot. Kot je poudaril, Janković govori o stvareh, ki jih ne pozna, in o vsebini sestankov, na katerih ni bil prisoten. "Izkrivlja pa resnico o njegovih pritiskih in izsiljevanjih, ki bi mu leta 2005 omogočile managerski prevzem Mercatorja in mu danes niso v čast," je v izjavi zapisal Šrot.

"Sestanek pri predsedniku vlade je bil ob 16. uri, ob 17.30 pa sem se na kosilu dobil z Bavčarjem in Gantarjem, ki sta mi vsebino sestanka jasno sporočila," je kronologijo dogodkov 12. avgusta 2005, povezanih z Mercatorjem, pojasnil Janković. Da so se na sestanku dogovorili za prodajo Mercatorja, je nedavno v pogovoru za Sobotno prilogo Dela priznal tudi Šrot.

Kot je v pogovoru za Sobotno prilogo z dne 22. decembra 2007 povedal Šrot, je bilo Delo vseskozi cilj predsednika vlade Janeza Janše, Mercator pa je bil le sredstvo za izsiljevanje. "Delnice Mercatorja smo pošteno plačali," je premierovo izjavo, da je bila prodaja Mercatorja napaka, komentiral Šrot in dejal, da je celoten posel "potekal ob hudih izsiljevanjih in celo grožnjah predsednika vlade". Po Šrotovih besedah nakupa Mercatorja Laščani niso načrtovali, saj so tisti čas zaključili prevzem Pivovarne Union, prav tako niso nameravali prodati delnic Dela.

Kot je še povedal Šrot, je sodelovanje Janši prvi ponudil Zoran Janković, ki naj bi predsedniku vlade zagotovil, da jih lahko v prodajo Dela prisili tako, da umakne njihove proizvode s polic Mercatorja. Janković je sicer danes zatrdil, da ni nikoli ponudil sodelovanje Janši: "Odgovorno poudarjam, da z Janšo nisem o tem nikoli govoril, niti s kom drugim, ki bi to prenesel Janši."

Šrot in Janković sta se, kot je danes pojasnil slednji, srečala še pred Šrotovim pogovorom za Delovo Sobotno prilogo. Obnovila sta zgodovino dogajanja v zvezi s prodajo Mercatorja, o kateri se, tako Janković, oba strinjata. "Šlo je za zelo dober pogovor," je nekdanji prvi mož Mercatorja še zatrdil na današnji novinarski konferenci.