Dobrodošlica štrlečim iz povprečja

Za podjetje je pomembno, da se potrebe delovnega mesta ujemajo s talenti delavca.

Objavljeno
24. marec 2017 11.08
Božena Križnik
Božena Križnik

Ko je govor o talentih, so prva asociacija povprečnega Slovenca nemara pevsko-plesno-akrobatska odkritja franšiznih šovov ali bele halje televizijskih nadaljevank. V resnici pa bodo talenti čedalje bolj iskano blago v vsakdanjem življenju, na trgu dela, tako rekoč v boju za preživetje.

Ne le za preživetje ponudnikov delovne sile, ampak predvsem podjetij, za katera bodo talentirani delavci glavno gonilo napredka. Delodajalci, ki ne bodo prepoznali potenciala in ne bodo znali iz dela in uka željnega inovativnega posameznika potegniti maksimuma (in s tem izpolniti tudi njegovih pričakovanj), bodo te delavce izgubili in preprosto potonili v morju bolj ozaveščenih in prožnih tekmecev.

Raziskovalne institucije, ki se ukvarjajo s proučevanjem trendov na trgu dela in sprememb, ki jih prinaša tehnološki napredek, različno definirajo pojem talenta. Načeloma so to ljudje, ki v podjetju »naredijo razliko« (pomenijo dodano vrednost, posebej odstopajo od povprečja).

Ena od definicij pravi, da je talent delavec, za katerega velja, da je nadpovprečno sposoben, predan organizaciji in visoko motiviran, da se vzpne po hierarhiji na višji položaj in je na njem uspešen.

Z lahkoto do nadpovprečnih rezultatov

Mednarodne raziskave kažejo, da je Slovenija v primerjavi z drugimi evropskimi državami šibka v delovnih veščinah in prepoznavanju talentov ter njihovem upravljanju. Kljub temu pa obstajajo med podjetji svetle izjeme.

Podjetje Goodyear Dunlop Sava Tires, ki zaposluje več kot 1400 sodelavcev, je letos že petič zapored pridobilo neodvisni certifikat Top Employer. O razvoju talentov smo povprašali tamkajšnjo vodjo kadrovske službe za Srednjo Evropo Barbaro Luckmann Jagodič. Kako v tem podjetju sploh definirajo talent?

»Obstajajo številne opredelitve talenta. Skupno mnogim je, da izpostavljajo naravno sposobnost osebe, da je pri določeni aktivnosti oziroma na nekem področju tako dobra ali celo izjemna, da se z lahkoto spopada z izzivi in opravi tudi zahtevnejše naloge. Talent kot sposobnost naj bi bil prirojen, ljudje kot talenti pa imajo posebno vrednost,« je pojasnila sogovornica in spomnila, da so v antiki uporabljali besedo »talent« kot mersko enoto za merjenje dragocenih materialov, predvsem zlata in srebra.

Kaj vodi ljudi, da brusijo svoj talent? »Verjamem, da je vsak posameznik na določenem področju dober, nekateri pa še posebej izstopajo; imajo talent, so talenti. Ljudje se znajdemo v različnih vlogah v življenju, motivirajo nas različne stvari. Kljub temu si želimo biti dobri ali najboljši na svojem področju, zato nenehno razvijamo svoje sposobnosti, da bi se čim bolj približali popolnosti. Podjetje, ki omogoča razvijanje sposobnosti, ima večji ugled in konkurenčno prednost pri privabljanju talentiranih posameznikov.«

Čar je v usklajenosti in dopolnjevanju

Na kaj vse mora gledati delodajalec pri novačenju talentov? V Goodyearu so pri iskanju novih sodelavcev pozorni na to, kako lahko kandidati s svojimi sposobnostmi, znanji in osebnostjo pripomorejo k izpolnjevanju delovnih obveznosti in posledično k uresničevanju ciljev in rasti podjetja. Za podjetje je pomembno, da se potrebe delovnega mesta ujemajo s talenti delavca.

Pogoj za uspešno sobivanje in razvoj delavca in njegovega zaposlovalca je, da so njune vrednote usklajene. Zato podjetje že pri razpisu prostega delovnega mesta navede čim več informacij, ki bodo imele pomembno vlogo pri odločitvi posameznika za prijavo.

Barbara Luckmann Jagodič: »Certifikat Top Employer, ki smo ga kot prvi v Sloveniji pridobili že pred petimi leti, je naša dodana vrednost, saj si ljudje želijo delati v okolju z odličnimi kadrovskimi praksami, kjer bodo imeli dobre možnosti za nadaljnji razvoj in napredovanje, podjetje pa ima tudi programe za upravljanje uspešnosti. A če ugotovimo, da vrednote kandidata bistveno odstopajo od vrednot podjetja, ga kljub izjemnemu talentu ne bi zaposlili, saj to ne obeta niti uspešnega niti dolgoročnega sodelovanja.«

Eno je najti, drugo pa zadržati

To zadnje namreč ni samoumevno. Eno je najti talent in ga zaposliti, drugo pa – zadržati ga. Nenazadnje se za deficitarne kadre, še posebej za talentirane delavce, že vnema boj med zaposlovalci. In visoka plača ni edini ali poglavitni motiv za prestop, v ospredje prihajajo »mehkejši« argumenti: možnosti za stalno izobraževanje, spodbudno delavno okolje, dovzetnost vodilnih za inovativne predloge ...

Družba Goodyear Dunlop Sava Tires na primer privablja in zadržuje visoko motivirane in kvalificirane delavce s svojimi kadrovskimi programi in z odličnim delovnim okoljem. V ekipi sodelavcev posebej prepoznavajo tiste posameznike – talente, ki imajo potencial za prevzemanje strateških vlog v družbi. Vključujejo jih v različne razvojne in regijske projekte ter programe za razvoj vodstvenih veščin ali strokovnih kompetenc. S tem jih usposabljajo za prevzem vodilnih položajev in zagotavljajo nasledstvo za vodstvene kadre.