Idealnega oglasa (in kandidata) ni

Podjetja bodo potrebovala strokovnjake, ki znajo povezati tako tehnična kot poslovna znanja.

Objavljeno
09. januar 2017 17.03
Sonja Kolarič
Sonja Kolarič

S spremembami trga dela in načina komuniciranja se spreminjajo tudi načini iskanja službe. »Če iščete delo, ne čakajte na idealen oglas, prav tako kot podjetja ne morejo čakati na idealnega kandidata,« svetuje Viviana Žorž iz agencije Adecco. Pri iskanju pa so po njenem mnenju nujni tako drznost kot realen pogled na razmere ter sposobnost sprejemanja kompromisov.

Mladim, ki iščejo prvo zaposlitev, na Adeccu svetujejo, naj imajo odprt pogled na priložnosti. »Priložnosti, ki se pojavijo, so lahko dober začetek za nadaljnjo karierno pot in začetno delo jih lahko s trudom in vztrajnostjo popelje do želene pozicije.«

Na Adeccu hkrati želijo usmeriti mlade, da bi svojo izobrazbo in karierno pot razvijali v smeri poklicev in spretnosti, po katerih bo v naslednjih letih veliko povpraševanja. To so poklici s področja znanosti, tehnologije, tehničnih ved in matematike, poklici s področja računalništva (programerji, razvijalci programske opreme, skrbniki zbirk podatkov in strokovnjaki za storitve v oblaku), poklici s področja digitalnih medijev (spletni razvijalci, strokovnjaki za digitalno trženje in upravljavci spletnih skupnosti), poklici, povezani z varovanjem okolja in trajnostno proizvodnjo, poklici v zdravstvu in medicini.

Prilagajanje potrebam gospodarstva kot izziv

Neskladje na trgu dela in trendi digitalizacije zahtevajo točno določena znanja in veščine. »Države, podjetja in delavci morajo zato vlagati v nadgradnjo lastnih digitalnih sposobnosti, da bi zagotovili visoko zaposljivost in izkoristili priložnosti, ki jih ponujajo napredne tehnologije,« ugotavljajo na Adeccu.

Najbolj iskani poklici v Sloveniji ostajajo enaki kot v preteklih letih, navajajo v Adeccu v svoji kadrovski napovedi za leto 2017. To so: finančni strokovnjaki, računovodje z mednarodnimi izkušnjami, prodajni predstavniki, strojni- in elektroinženirji, razvojni inženirji, konstruktorji, strokovnjaki za kontrolo kakovosti, CNC-operaterji, finomehaniki, tehnologi, livarji, orodjarji, mehatroniki, ključavničarji ter kuharji in natakarji.

Vsem, ki iščejo zaposlitev ali se šele odločajo za izobraževanje, svetujejo, naj se pri izbiri ne osredotočajo le na te poklice, saj bo digitalizacija v prihodnje odprla še druga delovna mesta, ki bodo zahtevala drugačno znanje in kompetence. »Te bodo temeljile na povezovanju in interpretaciji informacij. Podjetja bodo potrebovala strokovnjake, ki znajo povezati tako tehnična kot poslovna znanja,« menijo na Adeccu. Podjetja, ki si bodo želela rasti, bodo morala nujno iskati priložnosti tudi v tujini, zato bodo zaposlovala ljudi, ki bodo znali vzpostaviti medkulturno povezanost in sklepati posle z drugimi državami.

Podjetja bodo čedalje bolj iskala programerje in tehnične IT-kadre, razlog za to je digitalizacija. Ta spreminja vsa delovna mesta, kar mladim večinoma ne predstavlja težav, medtem ko se bodo morali mnogi starejši delavci, še posebej tisti v proizvodnji, otresti strahu pred tehnologijo.

Tehnična znanja ostajajo prioriteta

Podjetja na slovenskem trgu potrebujejo predvsem zaposlene s tehnično izobrazbo, zato ti kandidati bistveno lažje dobijo službo kot družboslovci.

»Ti se bodo morali še naprej prilagajati, se prekvalificirati in se naučiti veščin, ki jih trg dela zdaj potrebuje. Še posebej iskalci zaposlitve brez izkušenj in s sedmo stopnjo izobrazbe ali peto stopnjo administrativne izobrazbe bodo soočeni z veliko konkurence,« napovedujejo na Adeccu. Tehnični kadri pa imajo v tem obdobju možnost izbire, zato naj poiščejo področje, kjer se vidijo dolgoročno, in delo, ki jih bo izpopolnjevalo.

Kljub velikim spremembam v načinu dela in posledično po potrebah po delovni sili z določenim znanjem so delodajalci poleg izobrazbe pozorni še na nekatere osebnostne lastnosti kandidatov. »Podjetja cenijo fleksibilnost, sposobnost individualnega in timskega dela ter dobre komunikacijske veščine,« kažejo rezultati Adeccovih raziskav. Vendar če boste te veščine navajali v prijavi na delovno mesto, jih morate podkrepiti z dokazi.