Iščite prava znanja, ne stvari, ki se jih lahko naučite sami

Mladi manager leta 2016 svetuje: Poiščite presek področij, ki vas zanimajo, so v vzponu in kjer imamo v Sloveniji, če boste tu študirali, največ znanja.

Objavljeno
06. februar 2017 14.05
Gorazd Lampič, Elaphe, Mladi manager leta 2016
Gorazd Lampič, Elaphe, Mladi manager leta 2016

Ko razmišljate o izbiri fakultete, ste naredili že dva dobra koraka. Poglobili boste svoje znanje, razširili poznanstva in pridobili nove izkušnje, hkrati pa se sprašujete o smeri, ki bo precej pomembna v vašem nadaljnjem strokovnem in tudi osebnostnem razvoju.

Mnoga področja so zanimiva, vendar imejte v mislih, da nekateri poklici izumirajo in da v teh primerih ne tvegate le težav pri iskanju zaposlitve, temveč tudi izgubo stika z razvojnimi trendi (naravoslovnimi in družboslovnimi), zaradi česar bo vaše delo deležno manj pozornosti, sprememb, nadaljnjega razvoja in vsega pozitivnega, kar to prinaša ambicioznim ljudem. Najbolje je, da sami razmislite, katere vede, veščine in poklici so v fazi rasti in kateri v zatonu ter kaj to pomeni za vas in vaše želje ter ambicije.

Gorazd Lampič, foto Jože Suhadolnik

Iščite prava znanja in ne stvari, ki se jih lahko do ustrezne stopnje naučite tudi brez študija. Ljudje smo se ogromno sposobni naučiti sami ali v praksi, če imamo pravi pristop. Iščite prava znanja, kjer boste med študijem deležni predajanja spoznanj iz zakladnice človeštva. Poiščite presek področij, ki vas zanimajo, ki so v vzponu in kjer imamo v Sloveniji, če se boste odločili za študij doma, največ kompetenc.


Med študijem po kompetence

Potem pa se primerno angažirajte in poskusite med študijem dobiti tudi kakšno praktično izkušnjo – tako boste pri zelo majhnem tveganju izkusili največ in se veliko naučili. Seveda pa je med študijem tudi čas za druženje in druge življenjske radosti.

V študentskih letih in tudi po tem se boste veliko naučili, obenem pa spremenili svoje navade in mogoče odkrili tudi druge potenciale in strasti. V prihodnosti se lahko s trdim delom preusmerite tudi na drugo področje, ki vas iskreno zanima (izjema so poklici, ki zahtevajo dolgotrajno in finančno intenzivno strokovno usposabljanje ali naravne fizične danosti).

Pri nas imamo denimo potrebo po kadrih, ki imajo dobro poznavanje oz. izobrazbo iz bazičnih ved, kot so na primer fizika in druge naravoslovne vede, ni pa nujno, da se s tem področjem ukvarjajo tudi v okviru svojega dela. Štejejo tudi druge življenjske izkušnje, pristop k življenju in izzivom, veselje do dela. Zdaj širimo prodajno ekipo, kjer je pomembno dobro razumevanje tehnologije (npr. elektronike), obenem pa tudi obvladovanje poslovnih in prodajnih veščin.